Idetekerj.eu - Debrecen

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egy réges-régi Bartha Gergő interjú

Erre a riportanyagra véletlenül akadtam rá a neten, és nagyon érdekes.
Nem ma volt.....:)

 

Egy kerékpáros élete
Név: Bartha Gergely
Életkor : 23 év
Iskola: DE-BTK angol szak
Sportág: kerékpár
Klub: Alföldi Kerékpáros Sport Egyesület

 

Amikor néhány évvel ezelőtt Franciaországban nyaraltam, személyesen is meggyőződhettem arról milyen népszerű arrafelé a profi kerékpársport. A legnagyobb menőket hatalmas dicsőség övezi, a Tour de France-ot teljesítőket a versenytáv minden pontján lelkesen biztatják az emberek.
Kis hazánkban nincs ekkora népszerűsége ennek a sportágnak, bár tehetségek itt is akadnak, mint például Bartha Gergely, a Debreceni Egyetem ötödéves hallgatója. Vele készítettünk riportot.
EÉ: Mikor kezdődött a pályafutásod?
B.G.: Egy gyerekkori barátom révén 1987-ben kezdtem el bringázni a Debreceni Sportiskolában, ahol egy hónap múlva már versenyen indultam. Edzőm a kezdetektől fogva Andó János .

EÉ: Mikor jöttek az első sikerek?
B.G.: -A sikerek nem jönnek hamar, hiszen a kerékpározás állóképességi sport, kőkeményen kell edzeni ahhoz, hogy bármit is elérj. Igaz a gyerekversenyeken már megkóstolhattam a győzelem ízét, ám az igazi áttörés 1993-ban következett be. Ekkor megnyertem a serdülő hosszú távú országos bajnokságot. Ez egy 100 km-es verseny volt. Ezután lettem tagja a serdülő válogatottnak, majd később ifiként szintén magamra ölthettem a válogatott felszerelést. Serdülőként a válogatott edzőtáborában szobatársam az a Bodrogi Viktor volt aki azóta szép karriert futott be külföldön profiként. A válogatottal többször voltam külföldön, megfordultam Svájcban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban. Ez utóbbi helyen iszonyú nagy a rivalizálás, nagyon sokan művelik ezt az ipart, sok gyerek álma az, hogy egyszer majd nagy kerékpáros lesz.

EÉ: Milyenek a hazai körülmények?
B.G. Debrecenben a helyzet siralmas! A városi támogatás kevés, nincs pénz, hiányzik az utánpótlás. Nekünk Hajdúböszörményben van a központunk, itt néhány vállalkozó segíti a működésünket. Az egyesület nem tud fizetést adni a versenyzőknek, de versenyeztetésünk költségeit állja. Ez évente 15-20 versenyt jelent, igaz ezen kívül mindent magunknak kell előteremteni. Egy komolyabb kerékpár fél millió forintnál kezdődik, és ott vannak még a fogyóeszközök mint pl. gumi, fékpofák, lánc. Egyszóval nem ez a legolcsóbb sportág!

EÉ: Hol tudtok edzeni?
B.G.: Debrecen környéki utakon, gyakran megyünk ki Böszörménybe. Igaz a 35-ös főút elég veszélyes és sajnos az autósok sokszor elég ellenségesen viselkednek, ezért mi próbálunk csendesebb helyeket keresni, ilyen pl. a Panoráma út. Télen is napi 50-100 kilométert tekerünk, de nyáron előfordul a 3000-3300 kilométeres hónap is.

EÉ: Mi volt eddigi legnagyobb sikered?
B.G.: Az idén a Tour d' Hongrie egyéni összetettben kilencedik helyen végeztem, a harmadik legjobb magyarként. A legnehezebb szakasz a Mátrában volt, a végén az ország legmagasabb pontjával a Kékestetővel. Ezen a részen ötödik lettem, ami szép eredmény, hiszen jugoszláv, osztrák, ukrán, szlovák versenyzők tették nemzetközivé és ezáltal bivalyerőssé a mezőnyt..
Tavaly sikerült megnyernem a főiskolás bajnokságot. Ez egy időfutam volt ahol 44,5 km/órás átlagot produkáltam. Sajnos bajnoki címemet az idén nem sikerült megvédenem, talán rosszul időzítettem a formát. Mindenesetre tény, hogy a tavalyinál fél perccel mentem gyengébbet és így is csak 7 (!) másodperccel szorultam le a dobogó legfelső fokáról és végül a harmadik helyen végeztem.

EÉ: Hogyan tudod összeegyeztetni a sportot a tanulással?
B.G.:A BTK-ra járok, angol szakon tanulok. Szeretem az angolszász kultúrát, többször megfordultam már Angliában. Most ötödéves vagyok jövőre államvizsgázom. Eddig nem volt probléma, remélem a hátralevő időben már sikerül összeegyeztetnem a két dolgot. Az egyetem korrekt módón áll a sport mellé, akkor is elengedtek amikor a legjobb hazai klub az FTC tavaly meghívott olaszországi edzőtáborába. Ez egy három hetes túra volt Észak-Olaszországban ahol jó néhány versenyen elindultunk.

EÉ: Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
B.G.: Az államvizsga után szeretnék Pestre menni, ahol profibb körülmények között tudnék készülni. Egy- két évet mindenképpen csak a kerékpárnak rendelnék alá, így kiderülne, mire vagyok képes valójában. Úgy érzem ezt az esélyt meg kell adnom magamnak...

 

Partnereink

Chili Sport Debrecen


Systematica Kft. - Hörmann


Vozzy Kerékpár és Snowboard


FitZone Spinning


Bike Polo Debrecen


Finish Line Sportiroda


Györgyi Gábor bringás oldalai


gabitrial.hu Extrém Sport Csapat