Idetekerj.eu - Debrecen

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kerékpárlopási körkép...

Az elmúlt héten ellopták a kerékpáromat. Egész egyszerűen 5 perc alatt vitték el úgy,

hogy le volt kötve! Zárt udvarban!

Erre mondják az okosok, hogy bármit el lehet lopni,

bármilyen láncot/lakatot szét lehet szedni...

 

 

Nekem ez már a második eset 2 éven belül, és most azért különösen fájó, mert a versenycangát lopták el. NEM TUDOK MIVEL VERSENYEZNI, kölcsönkérni meg utálok. Borzasztóan idegesítő, akitől már loptak, az tudja. Na én meg miért járok versenykerékpárral a városban???? Na perszeeee, de könyörgöm, ez lenne a megoldás? Debrecenben a valóság az, hogy még a nagyanyádat is elviszik, ha az utcán hagyod.

Nem beletörődve a dolgokba összeszedtem néhány dolgot, ami érdekes lehet...

Kerékpártolvaj típusok:

1.

A profi:

Mindent előre megtervez, esetleg kifigyel. Soha nem egyedül lop, általában valamilyen banda tagja.
Ha sikerrel jár, sokszor a kerékpár már aznap a felismerhetetlenségig szét van szedve vagy át van alakítva, de olyanról is van tudomás, hogy egy reggeli lopás délutánra már a Dunántúlon volt!
Egy új módszere:
A kiszemelt és lelakatolt kerékpárra még egy lakatot tesz a tolvaj, majd mikor a tulajdonos megjelenik, nem tudja elvinni a kerékpárját. VÁR. Csak vár, és a tulajdonos előbb utóbb segítséget hív. Ezzel időt nyerve a tolvaj alaposan szemügyre vehette a tulajdonost illetve a helyzetet, és a csalilakat levétele után simán elvágja a tulajdonosét is, tudván, hogy van ideje...

2.

Az amatőr:

Igazi kis g"%ci. Nincs pénze sajátot venni, néha pedig a megélhetése viszi ilyen irányba.
Rengeteg van belőle a városban (szerintem). Néhányukat érdemes megvizsgálni a zsibin...

3.

A csóró:

Hívhatjuk hajléktalannak is. Egy végigivott délelőtt után úgy dönt, ami tolható, azt viszi.
Az ilyen általában az első sarkon eladja a zsákmányt egy ezresért.

4

Újkori tolvajok:

Sajnos nem egyszer szereztem tudomást arról, hogy megszaporodott a külföldi tolvajok száma (legfőképpen az egyetemek környékén). Nemzetiségeket nem említek. Azt gondolják, ha ők nem tudnak magyarul, majd kibújhatnak minden alól.

 

LOPÁS UTÁNI TEENDŐK:

1. Rendőrség:

Érdemes bejelenteni?
Egy próbát mindenképp megér, bár nem volt eddig túl sok haszna. A bejelentés kissé körülményes, ha nincs vázszámod, fényképed a bicajról vagy videofelvétel a lopásról, akkor kicsi az esély. Nagyon kicsi. Persze erről a rendőrség nem tehet, mert nem tud mit tenni. Ritkán elfognak egy-egy bandát és előkerülhet néhány kerékpár, de ez évekbe is beletelhet!

2. Járd körül a környéket:

Érdemes kérdezősködni, nem látta-e valaki az esetet. Volt már rá példa, hogy egy szemtanú segítségével sikerült elkapni a tolvajt.

3. Jelezd a lopást fórumokon, közösségi oldalakon

4. Robbanj fel az idegességtől...

5. Ha megtalálod a tolvajt, az összes biciklis nevében verd nyakon!

 

A MEGELŐZÉS:

Személy szerint úgy érzem, itthon ezzel jócskán lemaradtunk. Pedig rengeteg megoldás létezik, csak nincs divatja, vagy nem foglalkoznak vele. Legtöbben a lakatot választják (rengeteg fajta van belőle), de egész egyszerűen kevésnek érzem. Nem mondom azt, hogy egy igazán jó minőségű lakat és lelakatolás nem tántorítja a tolvajt, de EZ KEVÉS!

Kérlek írjátok meg a cikk hozzászólásában azokat a módszereket, amiket ismertek vagy szívesen látnátok.

És hatékonyak!

 

lopásmentes tekerést

L.V.

 

Hozzászólások 

 
#7 Molnár Csaba Zsolt 2011-04-19 13:47
Szia Viktor!

Van egy 56-os cr-mo vázam villával, kormánycsapággyal, stucnival, nyeregcsővel, nyereggel, talán még egy kormány is akad valahol...ha szükséged van rá szólj!
 
 
#6 Nagy ll. Zoltán 2011-04-19 10:38
Őszintén sajnálom! A fiam TREK montiját is elvitték ősszel.

Vigyázzatok, mert szaporodnak a tolvajok! Ha teheted vigyed magaddal, zárt helyre, mert mindenre akad elfajzott EMBER!
 
 
#5 Czine Tamás 2011-04-18 07:19
Az én fiximet is el akarták lopni 3 hete! U lakatom van de a lakatba lett egy kanyar a váz meg három helyen behorpadt! Az enyémet a vascsöves modszerrel akarták ellopni. Egyszerü a dolog, keresztüldugnak egy hosszú vascsövet az u lakaton és legalább ketten elkezdik addig forditani még meg nem veszül a lakat valahol, igy ha elég erős a két Fasszopás akkor eltöri a lakat zárját! De ezeknek akis Buzernyákoknak nem sikerült :D
 
 
#4 Pataki Péter 2011-04-18 06:03
Eszembe jutott még valami:
van egy Mavic felnim, és hozzá való Moser hátsóagyam, Campa sorhoz. Fel tudom ajánlani Viktor, ha kell! :)
 
 
#3 Kocsár László 2011-04-15 19:19
Idézet - Pataki Péter:
Sajnos nem vagyok tartalék alkatrészekből, vázakból, stb. jól ellátva, de a Kocsár Lacinak pl. összedobtak a montisok egy gépet, míg nem lett újra sajátja...
Ezzel csak azt akartam sugallni, hogy segítsünk Viktornak! (Én egy pár taposópedállal tudnék beszállni, de azzal nem sokat érsz...)


Így volt, szó szerint, ezért elmondom: a mostani mtb-m alapvetően közadakozásból van, hálás vagyok érte.

Mai napig nem tudjuk, ki volt a tettes, mert a Cannondale-t és a Mongoose-t ott hagyta a tolvaj "hülyéje", viszont a Pyxis-t, amivel a Zemplén maratont (85 km) nyertem elvitte. Vagyis csak nem volt hülye, mert ez a váz még a gyöngyház-fehér, 2002-es Easton Ultralite csőből készült, pontosan tudta (vagy nem?) hogy mekkora érték, ilyet már nem gyártanak, csak gyenge utánzatokat.
Az Eastonnak 1,45 kg volt a súlya, hihetelenül agresszív bringa volt, ugrott neki a hegynek. (Az ilyenre mondjuk, hogy: mászóváz.)

Na, szóval ha arról van szó, hogy rakjunk össze egy gépet, nekem is van néhány fölös versenycucc.
 
 
#2 Nyüsti István 2011-04-15 16:55
Sajnálatos. Ha küldesz pár alkatrészinfót, meg egy képet a bicajról a -ra, kiteszem blogra is, hátha valaki összefut vele.
A módszerekhez íme egy mai példa:
Bent vagyunk a boltban, bejön egy csaj. (!) Miben segíthetünk, erre kérdi, kié a Kettler női bicaj a bolt előtt. Kiki feladott egy hirdetést, így gondoltuk, biztos amiatt jött. Örült is a kócos, hogy eladja a bicajt (láttam rajta...:D)
Visszajön 5 perc múlva, és elmeséli a következő sztorit: a csaj azt mondta, övé a bicaj, a múlt hónapban lopták el tőle. Jelzem, Kiki két hónapja vette Józsán, azóta kerékcsere, ilyenek megvoltak. bizonyítékként fejből felmondta a vázszámot a csaj. Persze hibásan. De hogyan? a hat szám (amiből az első három egyezik, 222561) a fejcsőről simán leolvasható volt... persze mondta kolegám, hogy gyere vissza papírral, rendőrrel, de a kerót nem viszed el ilyesmi nélkül, az biztos.
Bagatel módszer, de lehet, hogy egy 80 éves maminál simán bejött volna, gondolom a csaj úgy vélte, a bicaj szervízre lett behozva, és így ő majd szépen elsétálhat vele.
 
 
#1 Pataki Péter 2011-04-15 16:01
Hogy száradna le a keze az ilyennek!

Sajnos nem vagyok tartalék alkatrészekből, vázakból, stb. jól ellátva, de a Kocsár Lacinak pl. összedobtak a montisok egy gépet, míg nem lett újra sajátja...

Ezzel csak azt akartam sugallni, hogy segítsünk Viktornak! (Én egy pár taposópedállal tudnék beszállni, de azzal nem sokat érsz...)

Amúgy tolvajbiztos módszer nincs, szerintem... illetve van: ha nem távolodsz el a géptől két lépésnél messzebb...
 

Partnereink

Chili Sport Debrecen


Systematica Kft. - Hörmann


Vozzy Kerékpár és Snowboard


FitZone Spinning


Bike Polo Debrecen


Finish Line Sportiroda


Györgyi Gábor bringás oldalai


gabitrial.hu Extrém Sport Csapat