Idetekerj.eu - Debrecen

 • A betűméret növelése
 • Alapértelmezett betűméret
 • A betűméret csökkentése

Nyílt levél!

Jani bápályaOB. 1988.

Ma este kaptam egy levelet, mely szűkebb  hazánk kerékpáros életének meghatározó személyétől érkezett.
Itt olvashatjátok, kommentár nélkül:

Hiánypótlás az Évadzáró Verseny hozzászólásaihoz

Most már indulat nélkül tehetem, mert egészen más gondok okoznak még mindig problémát számomra. Az indítás is eléggé furcsa volt Évadzáró Világbajnokságnak beharangozni a versenyt. A verseny utáni hozzászólások hangneme cinikus és sértő volt. A stílus nem annyira szokatlan, mert számos fórumot olvasva ennél színesebb vélemények is akadnak. Még becsülendő is, hogy névvel jelentkeztek a hozzászólók, mert jeligével nagy bátorság véleményt nyilvánítani. Azért a növény vegetatív részét említeni ékezet nélkül alig másfél sorban háromszor, kicsit csúnya. Egyedül az időjárás nem kapott rossz jelzőt, azt legalább jól kifogtuk. Egy hét múlva már cudar idő volt.

Tényleg lehiggadva az első második és sokadik olvasás után rájöttem, hogy nagyfokú tájékozatlanság az egyik fő oka a háborgásnak. Az, hogy 2012-12-15-én még a Kerékpáros Szövetség egy fillért nem kapott az idei működéséhez ez lehet egyéni probléma. (más megyei szövetség sem kapott, a most felálló MOB irodák feladata lenne az idei versenyévad működésére a pénzt adni)A szövetségi tagdíj, járulék fizetés, számlavezetés már az én pénzemen történt eddig, a rendőrségnek 40000 Ft-al tartozunk, de ezt én már nem tudom megelőlegezni. (Ez rendezve a DMJV.  pályázatán nyert pénzből január 10 –én). Csak, hogy némi ismeret legyen róla:

 • akármilyen limonádé verseny lebonyolításához is egy hónappal a verseny előtt az engedélyeket be kell adni a Közútkezelőhöz és a rendőrségre.
 • Versenykiírás készítés,
 • engedélyek megírása,
 • érmek beszerzése,
 • esetleg némi támogatást kérni szponzortól,
 • beharangozó az újság felé,
 • tájékoztató készítés, széthordás a kerékpár üzletekbe,
 • díj vásárlás,
 • kellékek beszerzése,
 • bírók, rendezők felkérése,
 • kellékek előkészítése egy hónapos feladat. 

  Nem nagyon tülekedtek évek folyamán emberek, hogy segítsenek. Azért lezongoráztam pár országos bajnokságot (Kettes Csapat, Hármas Csapat,  sorozatban utánpótlás időfutam OB, pár Tiszántúli Körverseny 4 megyén keresztül, Tour de Hongrie debreceni átmenő ill. befutó szakaszához is volt némi közöm. 2003-ban rendeztünk egy diákolimpiai országos döntőt amelyet a mai napig etalonként emlegetnek.

A szakmáról is egy keveset arról, hogy kezd összeállni a kép miért nincs kerékpáros élet Debrecenben, mik mennek-mentek itt közben. 1974-től edzősködtem először Békéscsabán, majd Szegeden. A 78-s tragikus baleset után kerülhettem, kerültem Debrecenbe négy ifjúsági válogatott sportoló edzőjének (DVSC: Jenei, Deme,Balla, Korhán) DSI mellékállás. 95-ig DSI, 95-99 DKSC, 2000-2005 Alföld KSE. Csak mellékesen 34 válogatott sportoló, 160 országos bajnokság, IBV, IFI VB, FELNŐTT VB részvevő volt pályafutásom során (Jenei, Nagy II, Ábrók) Ifi kapitány, U23 –s kapitány is voltam az évek során. Úgy 2-300 gyerek fordult meg közelemben kerékpáros tanítványomként. A hozzászólások után azt kell mondanom, hogy semmi közöm az egészhez, mert ezek az emberkék Gobbi Hildával is elérték volna ezeket az eredményeket. Nekem szerencsém volt, hogy akkoriban sokat tartózkodtam a DVSC pályán és a szülők nekem hozták oda gyerekeket. Persze ez így baromság és tényleg volt némi közöm azért hozzá, hogy azokból a kis lurkókból azért lett valaki. A DVSC-nek 1990- ben 8 felnőtt válogatott versenyzője volt. A MOB a 92-s olimpiára 6 debreceni versenyzőt jelölt a keretbe. Edzőként mindent elértek versenyzőim, egyedül olimpiára nem jutott el senki. Ennél egyszerűbbnek tűnő dolgokat nem sikerült elérnem pályám során, biztosan előbbre tartana a sportág most is:

 1. Szakosztály szinten nem sikerült kapcsolatot kiépíteni a szomszédos Csehszlovákiába;
 2. Különb pályát lehetet volna építeni Debrecenben, mint Tamásiban;
 3. Az országos szövetségbe elnökségi tagot delegálni. Az ötletek jók voltak csak sajnos egy csabai tót adta a debreceni cíviseknek.

Ezek után még azért megkérdezném hogy ki az a sok ember aki abbahagyta a kerékpározást.

A következő véleményben az ékezet nélküli növényi rész dominált. Az, hogy egy verseny jó vagy rossz, több dolog kell. Kell maga a rendezvény, rendezők, bírók és versenyzők. Egyik sem megy a másik nélkül. Rossz helyen. Ezen a pályán világbajnokok is versenyeztek (szovjet pontosabban litván 4000 ezres világbajnok, Bodrogi László is És Kusztor Péter is megfordult rajta. Más megyéből érkezett versenyzők, vezetők irigyelnek a pályáért. Az út minősége soha sem volt kifogástalan, ezen a pályán készültek 10  éves koruk óta a későbbi debreceni válogatott sportolók. Reklám O, Díjak O.  A Velo csak pénzért adja le a kiírást, a helyi újság  a verseny napján adja le az egy héttel azelőtt leadott anyagot. Valamikor kicsit mások voltak az újságírók is. Díjazásról csak annyit, hogy 4-5000 Ft -ra emelve a nevezési díjat bizonyosan több jutna díjazásra is. Azért furcsa dolgok is előfordultak nálunk: a Hadú Kupán 120 indulóból 53 díjazott.

Bakik előfordulnak versenyeken, tévedtem magam is. Azért  a 2012. évi felnőtt időfutam OB-t nehéz lehajrázni. De a fórumokat olvasva Tihanyban évek óta buli van, a Mátra körön buli van, a Velencei tó, a Tisza tó után is tépték a szájukat egyesek. Egy megjegyzés még a versenyekről. Változnak a korok és a lehetőségek. Ma amatőrként részt venni 20 versenyen nagyon nagy próbatétel sportolóként is és anyagilag is. A régi nagyobb versenyek közül csak a Hajdú-Főnix Kupa él még. Fogalmatok sincs sajnos, milyenek voltak nem olyan régen (20-25 éve):országos Évadnyitó; Simon Emlékverseny; Coopturist Kupa; Arrabona Kupa; Dunántúli Körverseny; Gemenc Kupa, Mecsek Kupa, Bokányi Emlékverseny; Dózsa -, Vasas -, Csepel Kupa; Tiszántúli Körverseny; Bükk Kupa; Balaton Kupa; VIDEOTON Kupa; Bajnokságok: hegyi, terep, időfutam, kettes, hármas négyes csapat, rövid távú, hosszútávú. A pálya versenyeket, bajnokságokat nem is részletezem

Gesztus és gusztus az két fogalom, de vannak emberek akik összetévesztik a kettőt. Valaki azt hitte, hogy neki tettem gesztust. Az a gusztustalan, hogy még ő van megilletődve. Nem igen kellet gesztust nyújtanom versenyeken, mert ez nem pontozásos verseny, időre, helyezésre megy. A gesztus nem Hemmertnek szólt, bár, nagyon szimpatikus számomra mint sportoló, mint szegedi, egyáltalán mint ember amióta csak ismerem. A befutó negyedik helyezettje okozta az igazi traumát. Nagy II.-t akartam végre a dobogón látni. Görcsölt egész évben negyedik, ötödik helyezéseket szerezve. Három debreceni azért jobban mutatott a dobogón mintha csak kettő lett volna.

Összegzésül csak annyit még, hogy most a napokban zajlik a sport finanszírozás átszervezése. Az, hogy az ország 19 megyéjéből 3-4- ben létezik egyáltalán kerékpáros szövetség csak szerencse,  mert eddig legalább volt évente 100-120000 Ft a versenyek rendezésére. (Csak a rendőrségnek 56000 Ft a fizetni való). A következő évben csak teljesen amatőrök indulhatnak a versenyeken. Nagyon szigorú követelményrendszer szerint kell elszámolni.

Az, hogy az igazoltak egyáltalán hol versenyezhetnek, még többismeretlenes egyenlethez hasonlítható.

Magam már nem  vállalom tovább ezt az értelmetlen és hálátlan küzdelmet. Alapjában véve az éltetett, hogy alkalom adtán sikerült pár embernek örömet szerezni.

Köszönettel tartozom:

 • egykori munkatársaimnak, akikkel az említett eredményeket közösen elértük.
 • A DVSC, DSI egykori vezetőinek, hogy lehetőségem volt itt Debrecenben edzőként, sportvezetőként dolgozni.
 • A szövetség támogatóinak akik nagy részben hozzájárultak, hogy versenyeinket többségében úgy érzem tisztességgel rendeztük meg.
 • Külön köszönettel tartozom a lelkes és megbízható rendezői, bírói testületünknek. Ez a bírói társaság külön téma, mert munkájukkal érdemelték ki, hogy közreműködhettek számos országos bajnokság, GEMENC Kupa, Tour de HONGRIE bírói munkájában.
 • A végére hagytam a lényeget, a versenyzőknek a kicsitől a legeredményesebbig köszönöm, hogy együtt lehettünk.

Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldogabb új esztendőt kívánok!

Hosszúpályi, 2012-12-16-án.                                          Andó János

Ui: Látható, hogy még decemberben írtam észrevételemet. Azóta csak annyi biztató történt, hogy a rendőrségnek már nem tartozunk. A tervezett elkerülő út átadása alkalmából rendezendő versenyt a rendezvény szervezője mondta le. A debreceni FORUM  által felajánlott bemutatón magam már nem vállaltam a szereplést. A január 17-én tartott megbeszélésen megköszönve a lehetőséget, bejelentettem, hogy a továbbiakban nem kívánok a sport területén dolgozni. Az idei versenynaptárt leadtam a város ill. megye illetékesei felé. Az új vezetőnek szeretném minél hamarabb átadni a feladatokat, mivel hamarosan már az új évad versenyeit kell szervezni.

 

Hozzászólások 

 
#12 Pataki Péter 2013-01-29 23:38
Vinnai Zsolti megírta a kulcsszavakat.

Itt a szervezői és a versenyzői oldalról is mindenkinek megvannak a maga érdemei, amiket el kell ismerni és mindenkinek megvannak a hibái is, amit el kell fogadni (és tenni ellene). Anélkül, hogy kétségbe vonnánk bárki helyét is a kerékpáros közösségben. Csak ugye van akivel kicsit elszaladt a ló, meg kiskorában nem mosták ki a száját szappannal :P Mindenki magába nézhet.

A hozzászólásokat pedig aszerint kellene értékelni, hogy ki írta, mert az ember csak egy bizonyos intelligenciaszint fölött tud értelmesen megnyilvánulni. Mielőtt sértődés lesz a vége. Szóval, aki a saját házának a küszöbére sz*rt, azt ne vegyük már ilyen komolyan. Nem lehet cenzúrát bevezetni, de nem is kell, mindenki kiállíthatja a bizonyítványt magáról.
 
 
#11 Nagy ll. Zoltán 2013-01-29 22:30
Kiegészítés történt!

Egem személy szerint kissé feldúlt a levél, ezért nem is reagáltam azonnal. Újra elolvastam az évadzáróhoz tartozó kommenteket, majd az itt lévőket. Ezt ajánlom mindenkinek, hogy tegye meg! Érdemes.
Nem az a baj, hogy mit ír, hanem milyen stílusban.
Szólásszabadság ide, vagy oda, ez nem ide való. Sajnos erről már korábban írtunk. De minek, ha nem tartják be. Ha kitörlik a véleményüket meg felháborodnak. Most akkor ki főzte ezt a levest? Ki fogja a levét meginni?
Szomorú...

Jani-bá vette a fáradtságot és a kritikákon végighaladt pontról-pontra, ami nem kis fájdalommal járhatott. Méltatlan és megalázó felvetésekre reagált. Neki nem derogált ezekre válaszolni, de biztos vagyok benne, hogy nagyon fájt Neki.
Úgy gondolom, nem ezt érdemli. De ezt kapta.
Mélységesen szégyenletes, hogy ez előfordulhatott.
Ráadásul nem más városbeli teszi, hanem helyi kötődésű.
Ezt én itt le is zárnám és nézzen mindenki magába...

A gesztusról: volt szerencsém látni a Naplóban a megjelent cikket, fotóval. Nagyon jó cikk volt. Átjött belőle a remény és a büszkeség. Legalábbis nekem. Debrecenben van valami kis reménysugár...
A gesztust én ez úton is köszönöm és nagyon meg is becsülöm. Olvastam, hogy igazságtalanság történt. Kit soroltak hátrébb? Kit soroltak előrébb?
Kinek fájt ez?
Bocsi! Ha felnőttben nevezek, akkor 1. helyezett vagyok. És? Aki ismer, tudja rólam, hogy min szoktam görcsölni. Lehet, hogy a hazai rendezésű versenyeken nem értem oda a dobogóra. Gond? Nem! Nincs pocakom! Jól érzem magam a bőrömben, és kész. Ha van helyezés, az csak plussz. Görcsölni inkább a sulin, az időbeosztásomon szoktam, nem a versenyen. Ennyi.

Zsolti írásait is elolvasva a következő szavakat emelném ki: széthúzás, összetartás, egység, sokan vagyunk, nincs egyesület, kritika, stílus, tisztelet, alázat, egoizmus, elfogadás.
Úgy gondolom, hogy korábban ezek a szavak, hasonló tartalommal és indíttatással már itt leíródtak, melyek puszta papolás szintjére lettek degradálva. És lám hova jutottunk? Egy nyíregyházi barátunk mondja ezeket és próbál segíteni, amit nagyra tartok! Elgondolkoztató...

Jani-bának: pár évet dolgoztunk együtt. Sok mindent megéltünk. Csodálatos sikereket értünk el egyesületünknek és Debrecennek. Büszke vagyok rá, hogy láthattam öröm könnyek között. Sose felejtem.
Boldognak tartom magam, hogy a tanítványa lehettem, még akkor is ha sokat csatáztunk. A japán VB-ért és az olimpiáért ne haragudjon rám! Hiszem, nem vagyunk kevesebbek nélkülük!
Az, hogy nyeregbe ültem újra az magának is köszönhető. Megérintett az az elkötelezettség a sportág fele, amivel e nehéz időkben is életben tartotta a megyei szövetséget és a versenyeket. Ez indított arra, hogy valamelyest összefogjam és átadjam a szeretett sportágunkkal kapcsolatos tudásomat. Itt mondanék köszönetet Ildikónak és a gyerekeknek is, mert nélkülük, az ő lemondásuk, támogatásuk nélkül ez nem ment volna.
Én azért még remélem, lesz egy pár tanítványa...
Isten Áldja egészségben, szerettei körében!

Végszóként annyit mondanék: itt egy kicsiny szalmaszál amit nem szabad hagyni, földre hullni. Itt csak TEAM-ben lehet gondolkozni. Mérlegelje mindenki, hogy miben tud feladatot vállalni. Egyáltalán akar-e? Ha nem, akkor mit kell tennie, hogy ne ártson a közösségnek.
Személy szerint sokat köszönhetek a sportnak. Az adósa vagyok. Debrecenben komoly múltja van a kerékpárnak, és ma is vannak fiatalok akiknek a számítógép helyett a nyeregben lenne a helyük. Csinálnák is.
Dönts, hogyha kérdeznek, tudd a választ!

ui: Egy szösszenet a léleknek: Wass Albert: Intelem

Percre se feledd, hogy testvéred
minden magyar, bárhol is éljen.
Összetartásban rejlik csak erő.
Más ember földjén nincs számodra hely.

Félvilágot is befuthatod,
más ember földjén testvértelen leszel,
s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot,
ha nemzetedről megfeledkezel!

Te bús magyar, kit száműzött hazád,
s idegen zsarnok lakja otthonod:
bús sorsodért ne vádold nemzeted,
kit úgy tűnik, Isten is elhagyott.

A látszat csal. Isten ma is a régi.
Te hagytad őt el, te s a többiek,
s míg vissza nem zarándokoltok Hozzá,
s a múlt hibáit le nem törlitek:

magyar földön nem lesz új Magyarország,
Gaz és szemét nem terem nemzetet!
S a gyűlöletet nem mossa le semmi,
csak az összetartó igaz szeretet!
 
 
#10 Czine Tamás 2013-01-29 18:21
félre értések elkerülése végett! Én is köszönöm azt a pár versenyt amin részt vehettem persze ez nem valósult volna meg Janibácsi nélkül... csak nem szeretem az igazságtalanságokat még tán jobban ha másról van szó! mert ugye nem én vagyok érintett személy.. mivel nekem ehhez a versenyhez közöm se volt.
 
 
#9 Vinnai Zsolt 2013-01-29 10:53
Czine Tominak: én is egyetértek azzal, hogy a többi versenyzővel szemben ez nem biztos, hogy jó döntés volt. De Janibá belátta hibáit és közzé is tette. Továbbá ehhez a levélhez ez a hozzászólás nem illik. Szerintem! Itt a tiszteletről lenne szó Andó János felé és a munkássága felé amit elég hosszú évek óta végzett!
Mert a tisztelet nagyon fontos érték! Szerintem!

Ettől függetlenül téged is csíplek Tomi, veled is szoktam csetelni és én értékelem azt a sok edzésmunkát amit végzel, ugyancsak neked is nehéz meló mellett! De kemény vagy és nem adod fel, ettől érünk mi kerékpáros harcosok sokkal többet mint az átlag ember!

Attilának: valóban nem Debrecenben jelent gondot a nem összetartás. Én is tudnék mesélni, nálunk sem fenékig tejföl miden :D. Keményen harcolok minden nap olyan problémákkal, hogy ennek ez nem jó annak az nem jó.

Sajna benne van a magyar vérébe, hogy nem fogunk össze! Meg az egyre erősödő egoizmus is ez irányba mutat.
Atlétikai szövetségnél is nagyon nagy problémákat okozott a nem összetartás, és sok más sportágban is, figyelem az eseményeket, mert érdekel a magyar sportélet. Hisz mégiscsak az egészségről van szó.

De az nem megoldás, hogy máshol sem megy, akkor nálunk azért nem. Nem arra gondoltam, hogy minden debreceni bringás tartozzon egy kalapba (persze ez lenne az ideális), hanem, hogy sokkal többen vagytok mint mi, kétszer annyian (a város is 2,5 szerese nyiregynek), és még sincs olyan összefogás ami jó irányba vezetne. Mondom megint, hogy nem látok bele mindenbe és nem tudok mindenkiről mindent! Remélem előbb utóbb ez is jó irányba fordul, vagy már megy...

Egy vezető pedig akkor jó, ha azt a tömeg jelöli ki maga közül, nem pedig ha az egyén nevezi ki magát. Egy vezetőnek nagyon nagy alázattal kell rendelkeznie! Egy vezetőnek pedig az ad, adhat erőt, ha a népe jól érzi magát! Meg még más is...

ALÁZAT, mint jellemvonás – alázatos az, aki gőg és önteltség helyett mások javát helyezi előtérbe.

Alázat rokon fogalmai: szerénység, önmérséklet

Alázat ellentéte: gőg, önteltség, fennhéjázás, pökhendiség, arrogancia.


És amit még mindenkinek meg kell tanulni hazánkban, az Elfogadás! Fogadd el, ha valaki máshogy gondolja, nem kell mellé állni, vagy egyet érteni vele, csak Fogadd el. Ezt még nekem is tanulnom kell, de már elkezdtem! :D

Hajrá Debreceniek!
 
 
#8 Kiss Attila 2013-01-29 08:31
Én megértem Janibát és sok mindenben egyetértek vele.Csak köszönettel tartozunk,hogy eddig is megrendezte a versenyt.
A debreceni ellentétekkel kapcsolatban az a véleményem,hogy nem gondolom,hogy ez csak nálunk jelent gondot. Tapasztaljuk,hogy a sportágak nagy részénél gond az állandó furkálódás és támadás. Az állandó vetélkedés és az elért eredmények iránti féltékenység gyakran felüti a fejét.Nem vagyunk egyformák és nem vagyunk tökéletesek.Valakinek én vagyok idegesítő,valaki pedig engem idegesít. Nem is kell,hogy mindenki mindenkinek a barátja legyen.A magán életben sokan úgy sem tartják a kapcsolatot,csak közös edzéseken és versenyeken találkoznak. Egy valamit viszont észrevettem. Soha nem a gyengék szidják a gyengéket,hanem az erősek az erőseket.
Egy biztos, annál erősebbek leszünk minél többet tudunk együtt edzeni és minél ritkábban teszünk keresztbe egymásnak a versenyeken.
 
 
#7 Pataki Péter 2013-01-28 20:40
Idézet - Hajdu Barna:
én csak azt sajnálom, hogy nem vagyok annyival öregebb, hogy az Alföld KSE-s edzéseken részt vehettem volna, természetesen Andó János edzői munkája mellett.


"Lájk" !
 
 
#6 Hajdu Barna 2013-01-28 17:36
én csak azt sajnálom, hogy nem vagyok annyival öregebb, hogy az Alföld KSE-s edzéseken részt vehettem volna, természetesen Andó János edzői munkája mellett.
 
 
#5 Pataki Péter 2013-01-28 14:56
Egyetértek az előttem szólókkal, hozzátehetném azt is, hogy 'sajnos'. Remélem érti mindenki, hogy mire illetve mikre mondom.

Kérdések:
1. Ki lesz az 'új vezető'?
2. Ki fogja vinni a Hajdú-Főnix Kupát? Évadnyitót/zárót?

Sajnálom mindazokat, akiket igazságtalanság ért. A személyeskedésbe nem mennék bele.
Remélem van még egy pár ember, aki konstruktívan áll a problémához, és nem kell még temetnünk a versenyt. Szerintem ahogy Vini is írta, össze kéne hívni egy kerekasztalt, azoknak a részvételével, akik építő jelleggel hozzá tudnának tenni valamit.
Egyelőre ennyi.
 
 
#4 Czine Tamás 2013-01-27 12:41
Én nem szeretnék mást hozzá szólni csupán csak annyit hogy szerintem már itt---------------------->
" A befutó negyedik helyezettje okozta az igazi traumát. Nagy II.-t akartam végre a dobogón látni. Görcsölt egész évben negyedik, ötödik helyezéseket szerezve. Három debreceni azért jobban mutatott a dobogón mintha csak kettő lett volna." kezdődik a probléma:
Szerintem elég nagy baj ha ez természetes dolognak vesszük! és egyáltalán nem fer a többi sportoló felé!
Úgy hiszem hogy mindenki görcsöl eleget! munka és egyéb elfoglaltságok mellett! Vagy tán Nagy II Zolinak jobban fájnak az edzések...?
Janibácsi! elmúlt évben 10000km ert mentem had álljak már dobogóra az idén! légyszi-légyszi!
 
 
#3 Kocsár László 2013-01-27 11:47
Ennek a levélnek nem lett volna szabad megszületnie.
 

Partnereink

Chili Sport Debrecen


Systematica Kft. - Hörmann


Vozzy Kerékpár és Snowboard


FitZone Spinning


Bike Polo Debrecen


Finish Line Sportiroda


Györgyi Gábor bringás oldalai


gabitrial.hu Extrém Sport Csapat