Idetekerj.eu - Debrecen

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Hogyan tovább? ÚJ!!! Beszámoló a szövetség munkájáról!

v

Mint olvasható volt a 'Nyílt levél' című cikkben, Andó János nem vállalja továbbiakban a
Megyei Kerékpáros Szövetség vezetését.
Ebből kifolyólag február 15-én pénteken 18 órai kezdettel tisztújítás reményében ülés kerül összehívásra.
Helye: Debrecen, Piac u. 71. alatt lévő Sportszövetségelk Szövetségének helysége.
A tanácskozás nyilvános, ezért a szervező vár minden jó szándékú érdeklődőt!
Reméljük kedvező döntések születnek, mely által folytatható lesz a munka.

Ezt követően, 19 órától, pedig egy kerekasztal beszélgetés lefolytatását kezdeményezem, melynek témája az országúti kerékpározás jelene, jövője városunkban és azon kívül. Ide várnám azokat a sportbarátokat, kik  személyemet elfogadják, hajlandóak tenni, közösen munkálkodni szeretett sportágunk jövőjéért.


Aki részt kíván venni, az felém jelezze telefonon, vagy emailben.

 

Elérhetőség: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.         20 / 363 3379

 

Az alábbiakban Andó János beszámolóját olvashatjátok a megyei szövetség munkájáról:

Beszámoló a Hajdú-Bihar megyei Kerékpáros Szövetség munkájáról

Szakmai munkához  kötődő emberek váltották egymást a szövetség vezetői posztján az utóbbi három alkalommal. Bogdándi Sándor – Debreceni Postás SE; Bujdosó Zsigmond DSI,  magam DSI edzőjeként kapcsolódtam a sportághoz.  A megyei ill. városi versenyeztetési feladatokat  a szövetség végezte aránylag elfogadható támogatással. A megyebeli szakosztályoknak  éppen elég volt a saját működési lehetőségéhez a sportkörtől megfelelő támogatást kapni. Versenyrendezésre itt nem volt szokás költséget tervezni. A város (Debrecen) és a megye támogatása kétszeresen hasznos volt az itteni szakosztályok számára.  1.Versenyzési lehetőség biztosítása: Évadnyitó, Évadzáró, Tiszántúli, Hajdú-Főnix;  2. Országos bajnokságok rendezésével költség kímélés a szakosztályok számára, plusz szakmai előny is mivel hazai pályán versenyezhettek versenyzőink. A kettes, hármas csapat bajnokságok, utánpótlás időfutam bajnokságok megrendezésével szállás. étkezés utazási költség  lett megspórolva, ill. a felkészült versenyzőink dolgát nem nehezítettük budapesti, komáromi és egy időben győri utazások fáradalmaival.

Az országos versenynaptár rangos versenyként tartotta számon a Hajdú-Főnix Kupát ill. a Tiszántúli körversenyt. Rangsorversenyként szerepeltek, ezért a 90 –es években sok szakosztály számára fontos volt a részvétel. A pestiek de a dunántúli neves szakosztályok is szívesen jöttek versenyeinkre. (Mosonmagyaróvár, Tamási, Szekszárd, Pécs) Egyéni kapcsolatunk révén szabadkai versenyzők is több alkalommal indultak versenyeinken.

Szakmailag is illeszkedtek versenyeink az országos versenynaptárhoz: Hajdú-Főnix az évad első olyan versenye melyen az országúti versenyszámok mindegyike szerepelt a műsorán (időfutam, mezőny, kritérium). A Tiszántúli Körverseny időpontja is kedvező volt. A Mecsek Kupa előtt került megrendezésre ( augusztus 20 körül) Neves klubok felvezető versenynek is használták.

A versenyek megszervezése a nyakamba szakadt, de végrehajtani egy nagyjából azonos összetételű  rendezőgárdával és bírói stábbal sikerült évről-évre szinte hiba nélkül megcsinálni. A három ill. négy megyét érintő Tiszántúli megszervezése és lebonyolítása után kapott felkérést a debreceni bírói stáb a Tour de Hongrie, Gemenc Kupa, számos Hosszútávú, Kritérium OB-én való közreműködésre. Ezen eseményeken túl megjegyzem, hogy számos kiváló eredmény született ill. sportoló tisztelte meg versenyeinket. Bodrogi László utolsó éves ifiként nyerte meg a Tiszántúlit 1994-ben. Vilmányi Tamás mai napig fennálló csúccsal nyerte az ifi időfutam OB-t 96-ban. Dér Zsolt szabadkai versenyző számos alkalommal indult Hajdú-Főnix Kupán (szerb válogatott). Kusztor Péter BVSC szineiben is gyakran volt vendégünk. (Kicsivel hamarabb 83-ban egy litván csapat a DVSC vendégeként járt nálunk Umaras -4000-s csapat világbajnok; Kasputis ifi világbajnok, később neves profi, Tour de France szakaszgyőztes.

Debrecenen kívül Balmazújvároson van szerencsénk közreműködni.  Ott Kocsár Lászlónak köszönhetően évtizedes hagyománya van Balmaz GP-nek ill. mára már itt honos a Hármas Csapat OB. Hajdúböszörményben a Vasas Izzó korában jelentős kerékpáros élet folyt. 2000-ben a Alföld KSE révén rövid időn belül számos országosan is jelentős szép helyezés (Csomor, Ábrók, Nagy Gyula, Bartha, Vinnai, Fülöp Gyula); pár lelkes vállalkozó segítségével szép versenyre is sor került. (Orbán István, Uzonyi Attila, Győri István) Eredményhirdetés 1500 néző előtt elmaradt!!!?? 2002-ben.

Az utóbbi versenyeken a szövetség a bíráskodással működött közre.

Az utóbbi 5-6 évben teljesen megváltozott megyénkben sportágunk helyzete. A versenyek nevükben maradtak, de un. nyílt versenyekké alakultak. A megyében nincs igazolt sportolót foglalkoztató klub, így a mai rendezvényeken amatőr státusú pontosabban szabadidős sportolók indulnak.  Még tragikusabb a helyzet, ha résztvevők összetételét nézzük. Utánpótlás korú versenyző alig van a versenyeken. Gyerekekkel érdemben sehol nem foglalkoznak. Felügyelet nélkül a szülők engedik gyerekeiket ki az országútra. Ez nem helyi probléma. A diáksport nem tölti be feladatát. Csak érdekesség, hogy 2003-ban itt Debrecenben rendeztünk Kerékpáros Diákolimpiai döntőt mindhárom szakágban (hagyományos ország út, MTB, BMX) Mai napig etalonként emlegetik a versenyt a kitűnő rendezés miatt. Sajnos a sportág itt helyben, de országos szinten sem profitál a diáksport adta lehetőségből.

Napjainkban itt Debrecenben a rendezvényeinken70-80 induló is rajthoz áll. A megyében is szeretnek sokan edzeni, versenyezni. A környező megyék versenyzői is szívesen jönnek versenyeinkre. A határon túlról is rendre érkeznek. A szövetségre tehát szükség van, mert az a kevés pénz elvész, ha nem a kerékpáros sportra használják fel. Így volt ez eddig 2011. évvel bezárólag. A 2012-s év teljes felfordulást jelentett a sportfinanszírozás számára. Megszűnt a megyei önkormányzat támogatása (a Debrecen városi is teljesen megváltozott). A MOB vette át az egész feladatot, de csak 2012 decemberében állt fel a tényleges végrehajtó.  A szövetségi támogatás így is csak nagy nehézségek árán jutott végül is az egyes szövetségekhez( csak példaként: A rendőrségi közreműködés költségét csak januárban sikerült rendezni. Sajnálatos módon az országos szövetség helyzete sem különb : sem versenynaptár , sem költségvetés nincs.

Versenyeinket eddig is nagy nehézségek árán tudtuk megrendezni. Rendezési, biztonsági követelmények betartása ellenére szinte állandó félelemben kerültek megrendezésre utóbbi időben rendezvényeink. A megye ill. a város támogatását addig élveztem míg szakosztályban dolgozva napi szinten képben volt az ember. Mára társadalmi munkásként már kevés támogatóm van. Vidékiként támogatókat találni a spotág számára nekem szinte megoldhatatlan feladat.

Aki otthon van, régi kapcsolatai révén segítőkre akad még ma is. Békéscsabán álmomat valósította meg volt versenyzőm. Kritérium OB-t rendeztünk a város központjában.  Azt elintézte, hogy NB-s focimeccset egy nappal hamarabb játszanak le. Öt éve versenybíró vagyok a Békéscsaba –Arad Szupermaratoni verseny keretében rendezett kerékpáros versenyen. Az elmúlt évben már 450 induló volt. Itt Debrecenben 2004-ben nem sikerült a város sportszerető polgármesterét az elkerülő út átadásakor rendezett túrára csábítani. Ennél még mindig van fájóbb élményem. A Magyar Rádió sportriportere egyben az  MKSZ főtitkára évekig járt Debrecenbe a focimeccsek közvetítése miatt. A kerékpáros szertár közelebb volt a riporter álláshoz  - egyszer nem nézett be.  A Novák Feri bácsiról szóló könyvben hiányosan jelent meg a szurkoló véleménye….

 

Sporttársi üdvözlettel: Nagy Zoltán

 

Partnereink

Chili Sport Debrecen


Systematica Kft. - Hörmann


Vozzy Kerékpár és Snowboard


FitZone Spinning


Bike Polo Debrecen


Finish Line Sportiroda


Györgyi Gábor bringás oldalai


gabitrial.hu Extrém Sport Csapat