Idetekerj.eu - Debrecen

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Interjú Nagy II. Zoltánnal

 

Név: Nagy Zoltán (Nagy II. Zoltán)

Született: 1970.09.01. Debrecen

Családi állapot: Nős, gyermekei Petra (1996), Bence Tamás (1999),Csenge (2007)

 

Végzettség: érettségi, autótechnikai szerelő. Jelenleg regisztrált munkanélküli vagyok, de egy pénzügyi cégnél ismerkedek a pénz világával. Szeretnék olyan dologgal foglalkozni, hogy mellette tudjak a kerékpáros élet megszervezésével foglalkozni.

Kedvenc étel: mákoslaska

Kedvenc ital: víz

Kedvenc zene: ritmusos, dallamos (Republik)

Kedvenc film: Ben – Hur,Csillagok háborúja,Gladiátor.

Kedvenc verseny: körversenyek

Mottója: „tudom kinek hittem”!

 

Hogyan és mikor találkoztál a kerékpárral, mint sportággal?

Általános iskolás koromban kikönyörögtem magamnak egy Csepel Csillag camping kerékpárt, innentől kezdve mindenhová ezzel mentem, jártunk a városba mindenfelé. Ekkor tanultam meg igazán jól biciklizni, egykerekezni stb, és szereztem meg az alapokat fizikálisan a későbbi versenysporthoz.

Egy olaszországi versenyen

 

Mi vitt rá arra, hogy bringára ülj, és arra, hogy rajta is maradj?

Nekem a szabadságot jelentette, ha nyeregbe pattanhattam. Salakmotorozni akartam, de a szüleim nem járultak hozzá, így merült fel az országúti kerékpározás, mint sportág, mivel campinges barátaim közül Kaponyás Sanyi már járt. Az ő biztatására mentem el először a „szakóba”, ami a Vágóhíd utcán volt a pálya mögött egy faházban. 1985.01.15-két írtunk amikor első találkozásom volt korábbi sikeredzőmmel Andó Jánossal. Az igazolt versenyzői pályafutásomat az 1990-es szezon végén fejeztem be.

Miért épp az országúti kerékpározást választottad?

Tetszett, hogy azért technikai eszköz is volt benne, nem is akármilyen. Vonzott, hogy komoly távokat tettünk meg imponáló sebességgel, valamint az, hogy sok olyan helyre eljuthattam az országban, ahová saját lehetőségeimet figyelembe véve nem biztos, hogy megadatott volna.

Milyen csapatokba fodultál meg pályafutásod során?

Csak debreceni színekben. DSI, majd DMVSC színekben, illetve a nemzeti válogatottban.

az első Kazinczy-túra résztvevői

 

Mik a legsikeresebb eredményeid, illetve te mit éltél meg a legnagyobb sikerként?

Sok ilyen van. Íme néhány a teljesség igénye nélkül: 1988- ban 17 évesen a felnőtt hosszútávú OB, rá pár hétre az ifi hosszútávú OB-t sikerült megnyernem. 1990-ben Felnőtt páros OB-t Szmirnyák Zsoltival „vágtuk haza”. Említhetném a sok csapatban elért sikert. De mindezek nem lehettek volna meg, ha korosztályomban nem lettek volna olyan kiemelkedő sporttársak, mint amilyenek voltak. A teljesség igénye nélkül említenék pár nevet: Scrinzi Károly – Szmirnyák Zsolt – Szabó Imre – Nagy I. Zoltán, De a többi idősebb és fiatalabb generációt is felsorolhatnám, de ezt majd rábízom azokra, akik összeszedik az elmúlt idők krónikáját.

Sok felejthetetlen külföldi sikerre is szívesen emlékezem. Óriási dolognak tartom, hogy 18 évesen a felnőtt VB-én részt vehettem Franciaországban, indulhattam az IBV-én ifista koromban, Minszkben. Óriási élmény volt együtt tekerni Ludwiggal, Amplerrel és a többi nagy sztárral kik később profiskodtak is nem kis sikerrel.

válogatott színekben az IBV-n Minskben

útban az ifi hosszú távú O.B. győzelem felé

Mi a legfeledhetetlenebb élményed a versenyző korszakodból?

Egy emlékezetes győzelmet megosztok veletek!

Ifi válogatot, 1988, Kranj. Az akkori Jugoszlávia területén volt. A helyi KRKA ifi csapata volt a legnagyobb ellenfél a Szeged – Szabadka versenyen általában. Itt volt a verseny egy körpályán, amiben volt egy 10% - os emelkedő, végén macskakővel és a céllal. 10kör lehetett a táv. A verseny felénél megpróbáltam egyedül megszökni, ami sikerült is, és egy bő perces előnyt csináltam a mezőnnyel szemben, amit sikerült végig megtartanom. Csodálatos befutó volt. A nézők tömött sorban álltak az emelkedőn és a célnál. Tapssal és hangorkánnal köszöntöttek a befutónál. Az eredményhirdetés is fantasztikus volt, két KRKA, hazai versenyző között álltam a dobogó tetején. Két momentum maradt még meg bennem:

-          elmenésben voltam mikor a pálya túlsó felén magyarul biztattak: Hajrá magyarok! Ez sok erőt adott.

-          A másikat csapatvezetőnk mondta el. A cél előtt, az emelkedő tetejénél állt a többi jugo edzővel és mérték az időkülönbséget.1perc 10sec volt. Erre legyintettek, és mondták a vezetőnknek, hogy simán megleszek a „menőiknek”. Ő erre csak a stoppert mutogatta nekik körről körre. Jöttek is, csak a különbség nem ment 1 perc alá. Kiabáltak, tiszta tajtékok voltak, hogy „megrajzoltam” őket.

Hasonló élmény volt a Gemenci Kupa lámpafényes kritériumversenyének a megnyerése. Felemelő volt látni örömködni kis debreceni táborunkat, a dobogó tetejéről babérkoszorúval a nyakamban. (másnapi Nemzeti Sportból tudtuk meg, hogy többszöri óvás után, amit akkor ott elutasítottak és így eredményt is hirdettek, mégis ezek után dobtak az első helyről, így már egy helyi titán került a lista élére) .Szép volt.

az ominózus verseny befutója....és a tömeg

a díjátadó

 

Volt-e valami nagyobb sérülésed a kerékpározásból adódóan?

Nem volt komolyabb sérülésem.

Szerinted milyen „összetevőkből” áll egy jó kerékpáros?

Fizikai, ami nagyon fontos, de mit sem ér, ha nincs hozzá technikai és taktikai tudása. Nagy alázat és elkötelezettség is szükségeltetik. Tudni kell csapatban gondolkodnia (lásd 2009-es Contador mutatványt, amiért bírálták is jogosan, de ebbe nem mennék most bele).

Balmazújváros - Csapatverseny. A képen Vilmányi Tamás, Nagy II. Zoltán, Pásztor Viktor. Csapatvezető: Kenyeres Ferenc (IBV és Béke verseny résztvevő)

 

Mit tartassz erényeidnek, illetve hátrányaidnak a kerékpársporton belül?

Ezt ítéljék meg mások. Egyet tudok: mikor megismertem az élő Istent minden a helyére került az életemben. Az eredményeimet Neki köszönhetem, így ha dicsekednék azt csak Ő benne tenném.

Milyennek látod a kerékpársport jövőjét Magyarországon?

Eisennel teljesen egyet értek mikor azt mondja „sok jó verseny kell”. Másrészről fontos, hogy a közvélemény fejében sok minden átforduljon a kerékpárral kapcsolatban. Ehhez az kell, hogy minél többen nyeregbe pattanjanak, és legyenek olyan „műhelyek” ahol a fiatalság elsajátíthassa e gyönyörű sport csinnyát - binnyát.  Szóval jók a kilátások, csak dolgozni kell érte.

Hogy érzed magad mostanában, mennyit tudsz edzeni?

Annyit, mint egy műkedvelő. Többet kellene. Ez van. Ezt az időt is a családtól veszem el.

A "vadak bandája": Vilmányi Tamás, Nagy II. Zoltán, Hegedüs Gyula, Kocsár László

 

Milyen terveid vannak a jövővel és a kerékpározással kapcsolatban?

Átadni az utókornak a tudásomat, magam karbantartani. Megnézzük, mit lehet kezdeni az egyesület gondolatával, ki áll mellé, és mennyire mozdítja meg a mai fiatalságot. Szeretném mihamarabb megtalálni jövőbeni megélhetését családomnak.

/2010.09.01-én sikerült munkába állnom! Köszönöm mind azoknak, akik segítettek, és támogattak!/

Ehhez neked sok szerencsét és kitartás kívánunk.

És persze jó edzést:)


 

Hozzászólások 

 
#5 Boross Attila 2010-09-11 17:35
A cikk felidézett egy csomó régi élményt. A képeken olyan arcokat láttam viszont, akikre már csak homályosan emlékeztem. :-) Köszi. Gratulálok az eredményeidhez, a családodhoz. Amíg örömét leli az ember a bringázásban, addig csinálja. Mindegy hány éves! ;-)
 
 
#4 Molnár Csaba Zsolt 2010-06-07 19:32
Nagyon jó lett a cikk, élmény volt végig olvasni.
 
 
#3 Pataki Péter 2010-06-07 08:48
Nagyon jó, még sok ilyen interjút a honlapra! Tetszenek a régi képek, jó látni, mik voltak a "hőskorban" :)
 
 
#2 Magas Dávid 2010-06-06 16:55
És nem csak az oldal, hanem a debreceni bringás
közösség is egyre jobb, komolyabb hála Zolinak.
Csak így tovább!!!
 
 
#1 Dr. Balogh Zoltán 2010-06-05 21:19
A fenébe, gyerekek!
Egyre profibb lessz ez az oldal. Ez az interjú komoly újságíró tehettségre vall. Kihozta belőlem olvasás közben azt az érzést amit kell. Oda képzeltem magam Nagy II szurkolói közés és majdnem könnyeztem. Pedig nem vagyok az az érzelgős tipus. Ezzel az oldallal elindult valami nagyon komoly, úgy érzem.
 

Partnereink

Chili Sport Debrecen


Systematica Kft. - Hörmann


Vozzy Kerékpár és Snowboard


FitZone Spinning


Bike Polo Debrecen


Finish Line Sportiroda


Györgyi Gábor bringás oldalai


gabitrial.hu Extrém Sport Csapat