Single Blog Title

This is a single blog caption

6 egyszerű jógagyakorlat bringásoknak

A bicycling.com kerékpáros oldal edzéssel és táplálkozással foglalkozó rovatában találtuk ezt a cikket. Hat egyszerű jógagyakorlat, ami segít az izmok nyújtásában vagy a helyes légzéstechnika elsajátításában.

1. Híd

Feküdj a hátadra. A térded legyen behajlítva 15 cm-re a csípődtől. Ügyelj arra, hogy a lábjelek előre mutassanak. Belégzéskor nyomd a talpad a talajra, és emeld meg a medencédet annyira, amennyire azt még kényelmesen meg tudod tenni. A karokat helyezd a tested alá, a kezeidet pedig kulcsold össze a talajon. Tartsd meg a pozíciót fél percig, vagy ha bírod, akkor egy percig. Közben lélegezz egyenletesen. Lassan, csigolyáról csigolyára haladva engedd vissza a tested a kezdő pozícióba.

2. Teve

Térdelj le, a hátadat tartsd egyenesen, a térdeid tárd kicsit szét medenceszélességben egymástól. A sípcsontodat és a lábfejed felső részét nyomd erősen a padlóra. A kezeidet helyezd a derekadra úgy, hogy az ujjaid a padló felé mutassanak. Lassan hajolj hátra. Kezdetben elég, ha ezt a pozíciót tartod. Ha ez már nem okoz nehézséget, akkor a kezeidet helyezd a sarkadra. A fejed tartsd egyenesen, vagy engedd egészen hátra. Egy percig maradj ebben a pozícióban. Amikor végeztél, a kezeidet tedd a csípőd elülső részére, és a mellkasod emeld vissza kezdőpozícióba belégzésre úgy, hogy közben a csípőd finoman a talaj felé nyomod. A fej mozduljon utoljára felfelé.

3. Macska

Állj négykézláb, a térdeid közvetlenül a csípő alatt helyezkedjenek el. A csukló, a könyök és a váll egy vonalban legyen, derékszöget zárjanak be a talajjal. Tartsd egyenesen a fejed, a tekinteted nyugtasd a talajon. Kilégzéskor domborítsd a gerinced a mennyezet felé, a fejedet pedig engedd le a padló irányába anélkül, hogy az állad a mellkasodhoz nyomnád. (bal oldali kép) Belégzéskor domborítsd ki a derekad, közben a hasad engedd le a talaj irányába. Emeld fel a fejed, és nézz egyenesen előre. (jobb oldali kép). Ezután többször is ismételd meg a mozdulatsort.

4. Galamb

Állj négykézláb, csúsztasd a jobb térded előre a jobb kezed felé, és helyezd mellé. Ezután a bal lábadat nyújtsd ki hátra, amennyire a csípőd engedi. A csípődet tartsd egyenesen, ne engedd, hogy elmozduljon. Ha a jobb fenékizmod nem feszül meg erősen, akkor a jobb lábfejed csúsztasd még előrébb, apró mozdulatokkal a bal kezed felé. Mindkét karod nyújtsd előre a jobb lábad elé. Ha nem tudsz előre nyújtózni, akkor tartsd a karod vagy az alkarod a földön magad előtt, és engedd, hogy a csípőd leereszkedjen. Koncentrálj a légzésedre, és engedd le a hasad, hogy a csípőd ellazuljon. Maradj ebben a pózban legalább 10 levegővételnyit, amelyet aztán 5 percre is növelhetsz.

5. Hős-fekvő hős

Térdelj le a talajra úgy, hogy a combod merőleges legyen a talajjal, a talpad felfelé nézzen. A térded zárd össze, a lábfejeket pedig csúsztasd kifelé a medence két oldalára. A lábfejed felső részét nyomd a talajra. Lassan ülj le a két lábfejed közé. Kezeid helyezd a combjaidra, és csavard a combjaid befelé. (bal oldali kép) Hajolj hátra az alkarodra, és lassan, finoman engedd hátra a felsőtested. (jobb oldali kép). Tartsd meg ezt a pózt legalább fél percig.

6. Fekvő kötött szögtartás

Feküdj hanyatt, és a térded hajlítsd be. Tedd össze a talpaidat, és engedd le a térded két oldalra a talajra. Egyik kezed helyezd a mellkasodra, a másikat pedig a hasadra. Csukd be a szemed és lélegezz mélyeket. Legalább fél percig maradj ebben a pózban.

Fotók: Winni Wintermeyer

Címlapfotó: spiritualityhealth.com