Single Blog Title

This is a single blog caption

Interjú Nagy II. Zoltánnal

Középpontban Nagy II. Zoltán, aki több bajnoki címmel, nagy szakmai tudással, edzői tapasztalattal, szülőként pedig felelősségtudattal támogatja a DKSI fiataljainak fejlődését. De mit is jelent számára a kerékpározás? A mozgás öröme mellett a szabadság érzését, amikor saját határainkat feszegetve nagy teljesítményekre lehetünk képesek. Nagy II. Zoltán, mint a DKSI lelke, motorja edzőként ezt az érzést szeretné átadni a debreceni fiataloknak és bicikliseknek.

Hogyan emlékszel vissza a DKSI megalakulására?

Csapatként 2013 óta létezünk. Saját erőből létrehoztunk egy honlapot, ahol sok azonos érdeklődésű ember figyelme összpontosulhatott. A 2013-as év elején ilyen amatőr keretek között működött közösségünk. Ennek kereteit hamar kinőttük, így szervezett formában, egyesületi keretek között folytattuk a munkát. Hála Istennek többen felismerték ennek jelentőségét és támogatóink körének bővülése lehetőséget biztosított a merészebb álmaink megvalósításához.
Személyes célom, hogy amit én kaptam a sporttól, és amit tanultam belőle, azt átadjam a jövő generációjának.

Debrecen komoly kerékpáros hagyományokkal és eredményekkel rendelkezik. Még mindig jelen vannak azok a bringások, amelyekből mi magunk is sarjadunk.  Így a fiataloknak a nagy győzelmek nem elérhetetlen célokként fogalmazódnak meg. Nem rébuszokban beszélünk, itt nem csak lesznek nagy versenyzők, hanem már vannak, kiktől lehet tanulni.

11024195_814397265274804_5086712724550093964_n

Fotó: Arany Péter

Látszik, hogy fontos számodra a gyerekeknek nyújtott motiváció. Mit gondolsz, ennek a korosztálynak miért fontos a biciklizés, milyen készségekkel gyarapodhatnak?

Azon felül, hogy a keringést, az izmokat, az ízületeket karban tartja, utazási eszköz is. Ugyanakkor a kerékpár használata technikai tudást igényel. E mellett tudjuk, hogy a fiataloknak olykor nehézséget okoz a folytonos tanulás. Ebben az esetben magamból indulok ki: amikor az iskola agyilag teljesen lefárasztott, akkor a sportban újjá tudtam születni és másnap újult erővel tudtam belevetni magam a tanulásba. Ez a mostani utánpótlás-csapatnál is látszik, hiszen amikor 2014 nyarán elkezdtük a nyári edzéseket, már akkor arra építettem az edzéseket, hogy a sport mellett a tanulásra is tudjanak időt szánni a gyerekek. Majd félévkor megnéztem a bizonyítványokat és láttam, hogy az iskolai eredmények javultak, tehát a fiatalok komolyan veszik kérésemet. Mint szülő, számomra is fontos, hogy gyermekem tanulmányi eredményei javuljanak, ezért arra buzdítom a csapatot, hogy ha kettese van, azt hármasra kell javítani és így tovább! Azt érzékelem, hogy ebben ők is partnerek.

Hogyan motiválod őket az edzéseken?

A fiatalokban genetikailag bennük van a motiváció, a verseny és a győzni akarás. A kerékpározás esetében e mellé egy kivételes technika is párosul, ami a kulcsa annak, hogy valaki profi sportolóvá váljon. Ezek így együtt adnak egy olyan indíttatás, amit nekem csak koordinálni kell, hogy ez ne váljon túlzott akarássá, és a körülöttük lévőket lesöpörjék. Ezt hívják sportszerűségnek. Nekem a célokat kell jól meghatároznom, mely a motiváció mellett az önbizalom kialakulásának is kulcsa.

11022568_812847665458694_8103267934940203521_n

Fotó: Arany Péter

Hogyan látod az utánpótlás és a felnőtt csapatot versenyek, edzések tekintetében?

Kezdeném a fiatalokkal. Mindent az alapoknál kellett kezdeni, de hamar tanulnak, nem kételkednek, így rövid időn belül maguk is tapasztalják a pozitív változást. Ez a munka 2014. év nyarától indulhatott el, köszönhetően kifejezetten erre a célra támogatást nyújtó vállalkozásnak. Volt edzőtábor, hol igen jó közösség formálódott, majd az arra felkészültek már versenyeken is kipróbálhatták magukat. Az itt elért sikereket a helyükön kezeljük. Haladunk lépésről – lépésre, a fiatalok fejlődéséhez igazítjuk céljaikat, mely személyiségüket is pozitívan befolyásolja.

A felnőtteknél már kicsit másabb munka folyik. Hiszen még a gyerekek úgy isszák az ember szavát, mint a tanító néninek, vagy talán még annál is jobban, mert ez valóban érdekli őket, elfogadják, amit tanácsolok. Ehhez képest egy huszonévesnek már saját, komoly elképzelései vannak az élet minden területéről, nehezebb őket irányítani. Ha bármit el akarnak érni, ahhoz óriási alázat kell, beszéljünk akármilyen sportról.

A jelenlegi csapatnál az elmúlt években egyértelműen pozitív irányba változott az edzésekhez és a sporthoz való hozzáállás, de ehhez óriási türelem kellett. Mára ez a korosztály nem mint csoport, hanem mint csapat működik, tehát sokkal összetartóbbak, motiváltabbak.

Másik nehézség ezzel kapcsolatban, hogy a biciklizésnek komoly fiziológiai háttere van, amit kisebb korban érdemes megalapozni. Aki kéri, az edzésterv alapján készül, bár minden edzésterv annyit ér, amennyit végrehajtanak belőle. Igyekszünk minél több közösen szervezett edzést lebonyolítani, mivel minőségileg magasabb szintű munka végezhető így. Fontosnak tartom a felnőtt és utánpótlás korosztály együttes működtetését, mert egyik a másik nélkül már nem ugyan az.

10173607_814397761941421_8050113006403390849_n

Fotó: Arany Péter

 

Az idősebb korosztálynak, akik nem kifejezetten versenysportként gondolnak a biciklizésre, mit tud ajánlani a DKSI?

Amikor megalakult a DKSI, az eredeti elképzelésünk az volt, hogy azoknak, akik szeretnek biciklizni, legyen lehetősége szervezetten, egy közösség részeként tekerni.
Támogatóinknak hála, ebből sok minden megvalósulhatott. Több túrát is szervezünk évente (Kazinczy-túra, Erdélyi túrák, Kultúr-túra). Idén ezeken felül is szeretnénk ilyen eseményeket szervezni, hogy a debrecenieknek még több lehetőségük legyen közösségi bringázásokra. Célunk, hogy a programokra minél több embert tudjunk bevonni. Ezért újítottuk honlapunkat és facebook felületünket. A kerékpározás egy gyönyörű sport, amit érdemes népszerűsíteni.

Minek köszönheti a DKSI a sikerét szerinted?

A csapat folyamatos fejlődése és munkája mellett sokat számít az is, hogy vannak szponzoraink. 3M, Systematica, Kontent, és még sorolhatnám – nélkülük sehol se lennénk most. Debrecennek nem is lenne junior országúti kerékpáros csapata, ha a városban nem lennének olyan mecénások, akik számára ennyire fontos az ifjúság és a sport. Nyilván elsősorban anyagi támogatással segítettek minket, de számomra már az is sokat jelent, hogy vannak, akik hisznek bennünk, és mellénk állnak a céljaink elérésében. Rengeteget köszönhetünk a városvezetésnek is, hiszen mindig segítőkészek voltak, amikor versenyt akartunk szervezni. Egy ilyen nyitott városban öröm sporteseményt rendezni!