Single Blog Title

This is a single blog caption

Gasztrokerékpáros ajánló – Hortobágy

Május 9-én szombaton a csapat egy része a Tour de Tisza-tó versenyen indult, a menyasszonyom meg én pedig egy kis laza biciklizést terveztünk erre a napra. Ő még nem sokat bringázott az idén, ezért egy Hortobágy oda-vissza mellett döntött, és az újjávarázsolt városi/túra biciklijének is ez volt az első útja! Elsődleges célunk a Hortobágyi Csárda volt, és nem csalódtunk! A Madármentő Állomás meglátogatását már ott helyben iktattuk be a programba.

A városból kb. a Metro áruházig kerékpárút vezet, majd a 33-mas főút visz a nagybetűs Puszta irányába. Az enyhén borult időt hamar felváltotta a napsütés, és rövidesen szembejöttek a koránkelő kerékpárosok: előbb Magas Ákos, majd egy 4-es sor, Kiss Attila, Bartha Gergő, Magas Dávid és egy Astaná-s versenyző. Vernika Tomi 🙂 Közben hátulról Szabó Peti ért minket utol, egy kis beszélgetés után ott is hagyott, mert kicsit más sebességtartományban közlekedett 🙂 Mi kényelmes tempóban csorogtunk, az útszélen szép fácánnal találkoztunk. Nemsokára szemből közeledett egy kerékpáros, csak nem Peti fordult ilyen gyorsan Hortobágyon? Nem ő volt persze, hanem Varga Zoli. Jó érzés, hogy minden elhaladó kerékpárost ismerek 🙂 Na persze volt egypár ismeretlen is, akik hűvösen fogadták a köszönést, dehát utcai ruhában voltam, nem cicanadrágban, úgyhogy nézzük el nekik. Remélem majd találkozunk a DKSI valamelyik rendezvényén!

Hortobágy előtt Peti jött szembe, majd pár km után beértünk a faluba. A központban néhány árus lézengett, akik még hittek benne, hogy a Mihály-napi vásár nem szív el minden érdeklődőt! Egy kedves hölgynél végigpróbáltuk a karikásokat, már csak az élmény kedvéért, de aztán nem tudtunk ellenállni, hogy a háztartási felszereléseink arzenálját ne bővítsük eggyel 🙂 Ezt követően a Hortobágyi Csárdába ültünk be ebédelni. A kétkedőknek mondom, hogy minőségi a hely! Szívesen végigettük volna az étlapot, de majd kerítünk még alkalmat ide betérni! Volt pár japán turista, akiknek a banda húzott egy kis cigányzenét, amit így mi grátisz kaptunk az ebéd mellé. Az étlap egyben ismeretterjesztő kiadvány is, míg rendelsz, mindent megtudhatsz a környékről. A fogások helyi jellegűek, többnyire, mindenféle szürkemarha, racka és egyéb hungarikumok szerepelnek, halak a közeli halgazdaságból, minden amit csak kívánni lehet.

Ebéd után még egy kicsit nézelődtünk, majd megtekintettük a Madárkórházat. Le a kalappal az itt dolgozók előtt, nagyon sokat tesznek az élővilágért. Gyerekekkel is érdemes ide jönni, mert ilyen madarakkal a városban nem fognak találkozni! Egyébként itt arra is megtanítják a bajba jutott állatokat, hogyan kerüljék el a veszélyes villanyvezetékeket. Óriási 🙂

A Madárkórházból kijőve látom, hogy Kovács Béla és Tano gurulnak el az úton Debrecen felé, odáig hallom hogy Béla élénken magyaráz a Tisza-tavi versenyről. Eloldjuk a bringákat, csorgunk ki a bekötőúton, mikor feltűnik a Systematica busza, mögötte anslusszban Barna, Pályi Csabi, Ágoston Imi meg Fegyveres Máté! A többiek benn ülnek, csak Bendegúzt látom az ablakban lógni, vissza is integet, aztán kicsit beletekerek, Zoliék is lassítanak kicsit, így felérek, kérdezem, mi volt, hát Barnáék négyen elvitték az 1-4. helyeket! Évek óta a DKSI versenye! Lemaradok, mert Rékát csak nem hagyom a puszta közepén 🙂 Beáll hátra, szépen haladunk, közben rengeteg autó megy el biciklivel felpakolva, népszerű ez a Tisza-tó. Viniéket is látom hazafelé tartani két kocsival, utólag olvastam, hogy Master1-ben övék lett a teljes dobogó, ezúton is gratulálok! Debrecenhez közeledve azért már kicsit nyűgösek vagyunk, amit nálam elsősorban a bringás nadrág hiánya okoz, de túlélem. A városba visszaérve azért jólesik egy üdítő, levezetésképpen végigsétálunk a Mihály-napi vásáron is. Jól telt ez a nap!

Hortobágyot ajánlanám mindenkinek, a fentebb említettek okán! A mátai ménesről még nem is szóltam, a Lovasnapok is megér egy bringázást! Ha Balmazújváros-Tiszacsege felé mész, kilométerben sem lesz hiány, esetleg egy Szovát-Szoboszló-Nagyhegyes körrel, vagy Balmaz-Böszörménnyel is lehet kombinálni, tetszés szerint.

Jó bringázást, jó étvágyat, szevasztok!