Single Blog Title

This is a single blog caption

Debrecen 30 év után rendez ismét Hosszútávú Országos Bajnokságot

A közelgő OB-k HELYSZÍNRAJZAI, és további fontos infók itt elérhetők! Felhívnánk a figyelmet néhány változásra is! Részletek lent!

Június 25-én és 27-én Debrecen ad otthont az Időfutam OB és Hosszútávú OB futamainak. Az időfutam pályája egy álom, teljesen friss aszfalton, gyönyörű környezetben, erdős-ligetes területtel körülvett, hangfogó falakkal, kerítésekkel is határolt úton kell a penzumot teljesíteni. A mezőnyversenyek a már bevált Látókép-Balmazújváros körön zajlanak majd, melyről az év korábbi időszakában már sokaktól kaptunk pozitív visszajelzést. Kitett, sok helyen jól belátható, nem igazán szélvédett pálya, mely a minimális szintkülönbségek ellenére tartogat kihívásokat!

A szervezők több meglepetéssel készülnek (vendégek, ajándékok), melyekért már eleve érdemes lesz eljönni, megnézni, részt venni ezen a bajnokságon, mely után remélhetőleg nem kell 30 évet várni a következőre!

 

Egy rövid visszaemlékezés, a 30 évvel ezelőtti debreceni futamról:

„A 70-es évek végén megerősödő debreceni országúti kerékpársport, különösen az 1979-ben létrejött egyesületi fúzió után (ekkor alakult meg a DMVSC), végleg meghatározó erőt képviselt a hazai klubok rangsorában, elsősorban az utánpótlás eredmények révén.
Valószínűleg ennek elismeréseként adta az MKSZ a rendezés jogát 1985-ben Debrecennek.
Ez azért érdekes dolog, mert a hosszútávú bajnokságokat rendre Budapest környékén bonyolították le, a Pilis útjain: Páty, Zsámbék, Budakeszi, Gumiút… Általában ezek voltak a helyszínek.

1985. szeptember 13-án Debrecenben, a Hosszúpályi úton, a Vekeri-tó közelében, az 5-ös km kőnél volt a rajt és a cél. A rajtnál ott sorakozott a teljes hazai élmezőny. Az akkori szabályok szerint az alacsonyabb korcsoport versenye más időpontban került lebonyolításra, így a juniorok (a mai U23 korcsoport) tagjai is indulhattak a felnőttek (a mai ELITE) között.
A verseny távja a dokumentumok szerint 189 km volt, emlékezetünk szerint a Panoráma út- Vámospércsi út – Vámospércs – Hosszúpályi – Vekeri-tó körön, melyet háromszor kellett megtenni.
A mezőny a meleg időben, változó útviszonyok között, végig együtt maradva jóval 40 km-es átlag fölött teljesített. A táv utolsó részében alakult ki egy kis szökés, kb. 15 km-rel a cél előtt, a hazai mezőnyt akkoriban uraló szekszárdi versenyzők jóvoltából.
A célba Halász Zoltán érkezett néhány másodperces előnnyel, mögötte Liska Pál lett a második, aki sok-sok éven keresztül klubtársa volt, viszont ebben az évben már a Videoton színeiben versenyzett. A bronzérmes Halász László lett, a győzteshez hasonlóan szintén a Szekszárdi Spartacus versenyzője volt.
Halász Zoli kiváló formáját az is bizonyítja, hogy néhány nappal előtte, szeptember 9-én, meggyőző fölénnyel nyerte az Időfutam OB-t is, Isaszegen.

Összességében egy sikeresen lebonyolított Hosszútávú OB-t láthattak a Debrecenbe látogatók, a sportág képviselői. Érdekes tény, hogy Debrecen városa sem azelőtt, sem azóta nem rendezett az igazi klasszikus számban bajnokságot…”

Korhán László visszaemlékezése alapján (egykori kitűnő debreceni versenyző, 1977-1984 között 3x nyert egyéni és 4x csapatbajnokságot különböző országúti számokban, U15-U17-U19-U23 korosztályokban)


 

Időfutam OB helyszínrajz (LETÖLTÉS)

 1. Versenyközpont: regisztráció, rajtszám felvétel, rajt-cél helyszín
 2. Pálya: a 354. sz. úton, a rajttól a 35. sz. út felhajtóig 9.5 km
 3. Parkolás: a Teleki úton, zölddel jelölve, kérünk minden résztvevőt ennek betartására!
 4. Melegítés: erre fenntartott terület az Oláh Sándor u. teljes hossza, 10:45 után a 354. út versenyközponttól északra eső 2 km-es szakasza, lásd kékkel
 5. Behajtás: az útzár után (10:45) után esetlegesen érkezők a 4. számú útról a Báthory útnál tudnak a 4-essel párhuzamos utcára bekanyarodni, majd onnan a Teleki útra
 6. Dopping kontroll helyszíne: Németh László Általános Iskola, Bocskaikert, Baross Gábor utca 19.
  Ugyanitt mosakodási lehetőség elérhető. Megközelítés: a Báthory útnál keresztezve a 4. sz. utat, jobbra a Debreceni úton, majd a második utcán balra. Iskola a templom után jobb kéz felől.


 

Hosszútávú OB helyszínrajz (LETÖLTÉS)

 1. Rajtterület: indulás a rajtkaputól bal kéz felé
 2. Cél: Balmazújváros felől a bekötőút előtt
 3. Áttétel ellenőrzés: rajt előtt, a rajtterület előtti szakaszon
 4. Technikai értekezlet: a Látóképi Csárda parkolója előtti területen
 5. Regisztráció: a 33. út túloldalán, a faiskolai út elejénél
 6. Parkolás: a faiskolai út teljes hosszában, CSAK a behajtás szerinti jobb oldalon!
 7. Dopping kontroll helyszíne: Kismacs, Közösségi Ház, Napraforgó u. 16.

Eredményhirdetés a Csárda és a Rajtterület közötti füves területen lesz megtartva.
Vízvételi lehetőség: Csárda épülete mögötti csapnál.
FIGYELEM! Balmazújvároson való áthaladás útvonala változott! Térkép lent!!!

Balmazújvároson az áthaladás útvonala: érkezés Nagyhegyes felől, első utcán jobbra kanyar (Vásártér u.), majd a Szoboszlói úton haladva tovább, és a Debreceni utcára jobbra kikanyarodva a város elhagyása:


 

Szeretettel várunk minden kedves sporttársat az OB futamokra, résztvevőként, nézőként is! Debrecen látnivalóival, az új arculatot kapott Nagyerdővel, kerékpárbarát városként a kedves családtagok érdeklődésére is számot tarthat! Kívánunk mindenkinek kellemes itt tartózkodást, és élményekben gazdag versenyzést!


(Fotó: Debrecen Cycle Chic)