Single Blog Title

This is a single blog caption

Ady-Kölcsey-túra: Kocsár László beszámolója

Szeptember 26-27-én a lassan már hagyományosnak mondható Ady-Kölcsey-túrán vett részt bő két tucat kerékpáros sporttársunk, Kocsár Laci vezérletével, aki a partiumi útvonalak jó ismerője, és a közös romániai tekerések egyik elmaradhatatlan szervezője! Az ő beszámolóját adjuk most közre.

Az időjárás ezúttal nem fogadta kegyeibe azt a 29 elszánt kerékpárost, akik az eső ellenére nekivágtak vagy később csatlakoztak a kétnapos 5. Kölcsey-túra 200 km-es távjának. Másfél órás késéssel indultunk – hátha csendesedik az eső – de a határig sikerült így is jól elázni. Nem várt defektek tarkították a programot, aki járt már így tudja: esőben a legkellemetlenebb gumit cserélni. Érmihályfalván pihenő és gyors kupaktanács, majd a döntés: fordítjuk a programot, a rövidebb útvonalon egyenesen Tasnádra megyünk. Az eső itt már alább hagyott, de a felhők még nem vonultak el, így ésszerű döntésnek látszott. Szerettük volna egyben tartani a társaságot, azonban ez a defekt-sorozatok és a jelentős erőkülönbség miatt nem volt kivitelezhető, ezért a mezőny eleje a piskolti „frissítőpontnál” bevárta a sereghajtókat, akik persze az egyik útelágazásnál korábban lefordultak és rövidesen kb. 20 perces előnnyel a rájuk várók előtt tekertek. Így lesznek az utolsókból elsők!  Időben érkeztünk Tasnádra, az eső is elállt, következett a jó hangulatú vacsora és fürdés a termálstrandon. Aki akarta a szállásunk saját szaunáját és sósvizű medencéjét is kipróbálhatta. Senkit sem kellett altatni egy ilyen nap után. Ki kell emelnünk szállásadóink korrektségét, nem kellett kifizetni a lefoglalt 34+1 fő utáni teljes költséget, mindössze a 15 db 2 ágyas szobát rendeztük és a lekötött étkezés is csak a résztvevők létszámára korlátozódott. Ezért fontos és tanulságos, hogy a következő programo(ko)n aki bejelentkezett, vegyen is részt vagy legalább időben mondja le!

Másnap reggel jó hangulatban ébredt a társaság, mert az eső elállt – azonban a Sződemeterre vezető út a sár miatt szinte járhatatlan volt – így a kiadós reggeli után Érmindszentre vettük az irányt. Ady Endre szülőházának megtekintése, majd a nagykárolyi Károlyi kastély megtekintése következett. Részt vettünk a parkban megrendezett Sörfesztivál megnyitóján, amin kb. 70 vendég vett részt, mindenkinek feltűnt, hogy a rendezvényt 5 egyenruhás rendőr és további 2 bevetési ruhás „kommandós” biztosította. Itt lehetőség nyílt némi sült kolbász és krumplis lángos elfogyasztására, majd indultunk Piskolton át haza.

A vámospércsi sütizést persze nem volt szabad kihagyni, bár ekkorra elég nagy volt már a különbség az eleje és a vége között, de mindenki elégedett volt a programmal (csak az időjárással nem) de hát ez benne van a pakliban, ahogy mondani szokás. Késő délután baj nélkül hazaért a csapat.

Jövőre ugyanitt, napsütésben!

PAPP PÉTER KÉPEI