Single Blog Title

This is a single blog caption

Váár, buli után a takarítás…

Eljött az idő és átestünk az első sáros, szottyos, párás, esős, szóval amikor a legszebb a tél, hétvégén. Azt gondolom, ez állandósulni látszik úgy március elejéig, így el kell meséljem a publikumnak, bizony ilyenkor nincs vége az edzésnek, ha lenyomtad az órát. A télikeró is ember és ha nem takarítjuk, elég hamar megadja magát, de az se mindegy, hogy szétszáradt, beragadt hajtással állunk neki a következő edzésnek, abban bízva, hátha kapunk egy kis esőt és akkor nem csak mezei száraz súrlódásunk lesz az előző edzésen lerakódott kosszal, porral karöltve ami még egy kicsit koptat is.

Erre biztos megvan mindenkinek a receptje, így a sajátomat csak elmesélem és mindenki tesz saját belátása szerint.

Tehát adott a nagyon mocskos bicaj. Első körben oda szoktam fordulni a benzinkúthoz és attól függően, nagymosás lesz e vagy csak mezei hétköznapi, már kerül egy “if” a folyamatábrába. Nézzük először a szombati edzést, amikor várhatóan vasárnap ismét szutyok idő lesz. 200Ft-ért bőven elég hideggel(ÖMV-n öblítés gomb) lesterimózni. Nem kell félni a nagynyomásútól, hisz kb fél méterről már kevésbé ártalmas, de a koszt hatékonyan tolja lefele. Az agyak környékét óvatosan és tisztes távolságból, hogy a koszt lemossa, de a réseken a víz ne tudjon nagy nyomással közlekedni. Kicsivel nem tud, mert a zsír nem engedi, tömít. A nyomással arra kell ügyelni a kenésre és tömítésre szánt zsírt ne veressük ki. Ez igaz lehet a váltógörgők csapágyaira is, de bármilyen csapágyra. A hajtóművet, láncot és váltókat is csapassuk meg bátran. Pillanatok alatt lemossa a fölösleget, de a hideg vízzel nem áztatjuk le a láncon(stb…) lévő olajat. a 200Ft bőven elég lesz, de Monoki Robi vasárnap mondott valami mosót a Fontana mögött(Köntösgát sor), ahol még nagyon sorba se kell állni. Az István úti ÖMV katasztrófa. Mire sorra kerülök, átfagytam. Néha az autó nem ér annyit, amennyit rákölt mosásra, de,… na.

Gyorsmosás megvolt, lerázom a bicajt, finoman hazagurulok és leteszem kicsit állni. Kb fél óra, addig betolok valamit, mert kezdek éhes lenni. Aztán előveszem a menetfelszerelést(címkép) és a Repsol lánctisztító/kenő spray-vel(Ödinél vettem a Pótkerékben) átfújom a fékek, váltók forgáspontjait. Aztán az olajspray-vel adok a lánckeréknek(egész egyenletesen teríti és vastag olajat. Auchan-ban vettem kb 800-ért. Autós cuccoknál van. Nyáron a Repsollal), majd vastag olajjal(spec vettem szintetikus motorolajat) megkenem a láncot. Kicsit átforgatom, nagyon nem is csepeg, ha ésszel dolgoztunk.

Vastag olaj,… Mi az?! Alapvetően a kerékpárok esetén a láncot kenjük olajjal. Az, hogy milyen olajjal, egyéni preferencia kérdése, de azt tudni kell, hogy a vékony olajok, azaz hígabb, könnyen kúsznak(hézagokba), így gyorsan egész jó kenést lehet velük elérni. A port kevésbé tartják meg, ellenben a fémre is nehezebben tapadnak, vagyis könnyen le is jönnek onnan. Ez pl esőben lehet érdekes, mert amilyen könnyen kúszott az olaj, olyan könnyen fog távozni is víz hatására. Magyarul ha vékony olajjal kensz, egész hamar jó kenést adsz a láncszemek csapjainak is, de esőben nem túl szerencsés, mert hamar ki is folyik és utána lényegesen könnyebben kopnak az alkatrészek. Lánc esetén ugye a csapok, ami a lánc korai elnyúlásához vezethet, amit ha nem veszünk észre, viszi magával a lánckeréksort is, urambocsá a tányérokat a hajtóművön.

A vastag vagyis sűrűbb olaj jól megtapad, igaz nehezebben kúszik, ellenben a port is jól megtapasztja. Cserébe a víznek sokkal jobban ellenáll. Mivel télen inkább a vízre számítok, vastag olajjal kenek. A kereskedelmi forgalomban kapható láncolajozók általában véknyabb olajok(képen a deacthlonos), így azokat télen csak trehány napok után használom, ha nem takarítottam, mert nem volt számottevő eső, vagy víz az úton.

Az olajos gyorstalpaló után, jól látható, az az ideális kenés, ha a láncszemek csapjai belül vastag, míg kívül vékonyabb olajjal vannak futtatva. Ezt egy fázisban nehéz elérni, így most oda merészkedek, amiről mindenkinek van saját receptje és semmi kőbevésett igazság nem létezik. Pontosabban ezt megelőzendő, nézzünk egy vasárnapi edzést, amikor várhatóan legközelebb csak köv hétvégén kerül elő a bicaj. Ilyenkor jön a nagymosás, ami csak 100Ft-tal tér el, de az első 200-ast ha bedobom, mosószeres mosást választok. Ekkor a steri forró, mosószeres vizet tol, ami a koszt, de az olajat is jóformán teljesen leszedi. A láncot és a váltót ilyenkor bátran lövöm közelről, hadd mossa ki mindenestől, de a váltógörgők zsírzására azért ügyelek. Miután megvolt a gőzborotválás, egy 100-asért öblítek. A canga 2perc alatt lesz szinte fémtiszta, de elbírja, hogy hazagurulj. Aztán a szokásos,lecsepegés és a fékek, váltók, fogsor kenése, de a lánc lekerül. Ehhez érdemes fogót venni, de erre majd rájössz, amikor szétkaszabolod az újaid végét a patentszemmel. És most térek oda vissza, amibe belekezdtem nemrég. Tehát mindenki úgy olajoz, ahogy szeret, akar, tud, én így csinálom 🙂

Láncot leveszem és igyekszek megjegyezni, hogy volt fent(úgy van bekopva). Nálam az bevált, hogy a patentszemet mindig a hajtómű felől lelógó láncvégre visszateszem, így az irány már ok, csak figyelni kell a lánc kopását(belül kopik jobban). Aztán beáztatom brigéciolba(bárhol kapható). Környezetbarát és relatíve jól old. A képen látható ételkiszállítós dobozba betekerem a láncot és hagyom ázni fél napig. Utána sima csap alatt, vízzel lemosható. Nyári lánccal jobban elbíbelődök, fogkefével vakargatom,stb… a lényeg, hogy tisztára kell mosni. Ezek után kiakasztom száradni, ez megint kb fél nap. Ha ekkor rozsdás vagy, nem jó láncot használsz(nálam a télin 8as sor van és KMC X8PL. Ez olyasmi, mint az X10SL, itthon nincs forgalomban, Ebay). A száradás/kicsöpögés után egy másik dobozba vastag olajba teszem és hagyom ázni fél napot. De nem kell teljesen felönteni, mert ha még maradt minimális víz a csapoknál, vagy levegő, az felöntve nem tud távozni a résekből(lenti kép. nem koszos a lánc, ilyen a színe). Az ázást követően kiakasztom, hogy a felesleg csöpögjön le a láncról és itt kettéválik a nyári és téli lánc kezelés. A nyárit full szárazra(amennyire lehet) törlöm, nem szöszölődős szövettel(ronggyal), és feltéve vékony olajjal megkenem. Így elvileg a csapoknál sűrű olajom van,ami ott jól megtapad, így tisztes kenést ad a csapoknak,míg a külső felületen vékony, ami nem tapasztja meg annyira a port. A téli láncnál annyit törlök, hogy ne csöpögjön szét, majd felhelyezve -újra- átkenem a vastag olajjal, ami jól ellenáll a víznek.

lanctiszt2

Sokan nem szeretik, ha nagyon kenve van a lánc és sokan esküsznek sok dologra, egy biztos, a fémeknek hajtás közben kenésre van szükségük. Mégpedig olyan kenésre, ami nehezen szorítódik ki, de nehezen köt meg kopást eredményező szennyeződéseket, pl port. láttam már szinte full száraz láncot és lánckereket, ami minimális kenést kapott(csak a lánc,de csak egy filmréteget). Ők sokszor a trillió dolláros csodaolajokat használják,amiből 1deci elég 15évre. Nekik érdemes lenne kipróbálni az autójukat is motorolaj nélkül. Mellesleg majd próbáld ki a száraz(alig kent) láncot hajtani, és utána olajozd át. Szerintem hosszú távon 0,5, de lehet 1-1,5km/h-t is nyersz átlagban(száraz és folyadéksúrlódás témaköre, ha valakit bővebben érdekel).

Hajrá, így lesz szép kerek egy edzésnapod 🙂

ui: Hajdu Barna ma mutatott egy WD40 márkanév alatt futó, lánckenő zsírt. Ezt porlasztófejjel tudjuk felvinni a kenni kívánt felületre. Nagyon jó dolog és venni fogok, ha a Praktiker fele járok. A Zsír még jobban megtapad és a víz még nehezebben mossa le/ki. Persze azt tudni kell, ezzel arányosan a lánc csapjaihoz nem is tud(vagy csak nehezen. gondolom ez valami oldószeres módon működik, ami kifújva elillan és megszilárdul  a zsír) behatolni, így azok kenése elengedhetetlen(áztatással vagy vékony olajjal), de utána ez a zsíros megoldás télen(!!!) nagyon jónak tűnik.

ui2: Fórumokon parázs viták szoktak kialakulni az olajozás témakörben, ezért is vagyok óvatos. Mindenki a vélt vagy valós igazát műszaki hablattyal igyekszik alátámasztani, ahogy tettem én is. Valójában egy a lényeg, hogy a hajtási komfort meglegyen és tapasztalatom szerint a -tisztességesen- kent hajtásnál ez megvan 🙂