Single Blog Title

This is a single blog caption

Keleti kerékpáros körtúra – Projektzáró biciklizés!

A Magyar Kerékpárosklub turizmusfejlesztési programjának debreceni szakasza lassan a végéhez közeledik, az őszi projektnyitó alkalom után április első hétvégéjén projektzáró kerékpártúrát szervezett az MK debreceni tagozata. A projekt Hajdúböszörmény és Nagyhegyes települések segítségével jött létre, emellett közel 10 debreceni szervezet támogatását is élvezi a program. Az őszi túrán Arthur képviselte a DKSI-t, most úgy alakult, hogy én vettem részt a 70 km körüli turistaút bejárásán.

A projekt célkitűzéseiről már volt szó, de lássuk még egyszer, idézem: “A tervezett útvonal olyan látnivalókat és pihenésre is alkalmas helyeket érint, mint a nagyhegyesi Kráter-tó, a Rickl-kúria és Kiserdei Szabadidőpark. A kijelölésre szánt nyomvonal végigvezet a Keleti-főcsatorna festői töltésén egészen Balmazújváros szomszédságáig, innen Látóképi tófürdő érintésével jut el a túrázó akár Hajdúböszörmény főterén álló Bocskai szoborig, Zelemér templomromja is méltán ismert célja a túrának, ahonnan Debrecen immár a cél.

A táv kb. 70 km, de a tervezés során fontos szempont volt, hogy családok is könnyen teljesíthessék akár az egész távot, illetve egy-egy szakaszát. Ebben segít, hogy az útvonal egyes szakaszai vasúttal is megközelíthetőek, illetve könnyítésként rövidítő, átvezető útvonalak kijelölését is betervezték.

A turisták eligazodását segítő táblák elkészítéséhez segítséget két támogató önkormányzattól – Nagyhegyes, Hajdúböszörmény – kaptunk, ugyanakkor másokkal is folytatunk még tárgyalásokat. Mindezeken felül a műszaki tervezés, az engedélyeztetés és telepítés van még hátra.”

Április 3-án reggel fél 9-től gyülekeztek a résztvevők a tócóvölgyi vasútállomás mellett, végül több mint 60 fővel indultunk útnak, az MK ismert alakjai, Fekete Kata, Gaál Dávid és Szanyi Gergő vezérletével. Debrecent a Kishegyesi úton elhagyva Gyulabá jött szembe, pont a reggeli edzéséről! Kb. nyílegyenesen halad az út Nagyhegyes felé, Ondód után földútra váltunk, tehát országútival nem egy álom, de nem is lehetetlen: a Miránk-os Gyurkó Laca pl. országútival rakta végig a túra 70 km-én, cyclocross-ozva egy kicsit 🙂 A Kráter-tónál megálltunk uzsonnázni, ez a hely egy természeti csoda (elnézést: katasztrófa) szüleménye A 60-as évek elején az itt fúrt gázkút egy kitörés során előbb kigyulladt (Debrecenből is látták a 100 méterre felcsapó lángokat), majd a megnyílt a föld és az egész berendezés megsemmisült. Ma is ott van az esemény helyén keletkezett kráter, és az abban kialakult (kialakított) tó mélyén! Aki még nem volt itt, nagyon érdemes eljönni, klassz pihenőparknak, horgásztónak van megcsinálva.

Ezután Nagyhegyesre érve a Keleti-főcsatorna töltésén visz az út (rövidítések is vannak, lásd a térképet a lenti linken), jól bringázható útvonalon, kellemes környezetben. Itt is volt összevárás, illetve az egyik srácnak akadt némi technikai gondja, milyen szerencse, hogy velünk volt Csipisz, a debreceni kerékpárműszerészek gyöngye (bocs :)), aki csuklóból adta rá a megfejtést. Balmazújváros mellett ismét volt egy összevárás, a résztvevők 10-egynehány és 70+ közötti életkora miatt nem mindenki tudta ugyanazt a tempót. A Balmaz-Látókép úton hajtottunk egy darabig, majd Nagymacs előtt rátértünk a Hajdúböszörmény felé tartó, Paris-Roubaix-t idéző útra. Böszörmény felé féltávnál a rövidítést választók leakadtak, a nagyja társaság pedig továbbment, és Böszörmény főterén tartott kisebb pihenőt. Az MK-s fiúk-lányok klasszul megszervezték az esemény fotózását, még drón segítségével is készült pár videó, amit hamarosan láthatunk majd.

Böszörményről jól tekerhető földutakon jutottunk el a zeleméri templomromig, volt aki közben defektet is kénytelen volt szerelni, de különösebb gond nélkül teljesítette mindenki a távot. Egy utolsó kis pihenő, és Józsa érintésével mindenki hazafelé vette az irányt.

Szerintem a túraútvonal leginkább tavasszal és ősszel kellemes, igaz hogy nyáron mindenhol megfő az ember, bárhol jár az Alföldön. Az utat jelző táblák még kihelyezésre várnak, de összességében egy érdekes, változatos útvonalat sikerült összehozni a debreceni MK-s csapatnak, és mi is bízunk benne, hogy a kisforgalmú utakon kijelölt túraösvény olyanok kedvét is meghozza a bringázáshoz, akik eddig kevésbé merészkedtek ki a városból!

Minden kerékpáros nevében ezúton is köszönjük a Magyar Kerékpárosklub Debrecen csapatának!

TÉRKÉP