Single Blog Title

This is a single blog caption

Tour de Hongrie

Gondolkoztam, milyen címet adjak a posztnak. Beírtam, hogy Tour de Hongrie és megállt a kezem. Akkor lehet nem is kell ezt túlbonyolítani. A végeredmény azt gondolom, mindenki előtt ismeretes, ha követte, ha nem az eseményeket. A sajtó is zengett, de a Kontent-DKSI facebook oldalát aki követte, értesülhetett mindenről. De ami ezen a TdH-n született, az bizony messze túlmutatott a facebook lapunkon. Olyannyira, már nem volt szívem szegény Peák Barnát zaklatni kérdésekkel, így a végeredményről Nagy2 Zoltán egyesületi elnökkel és Árvai Attilával, az elit sor edzőjével beszélgettem.

Azért ha valaki lemaradt volna valamiről és persze gondolva az utókorra, álljanak itt a száraz tények.

A Kontent-DKSI 5fővel+1 vendégjátékossal vágott neki a 750+ km megtételének. A jelenlévő versenyzők mind más és másban erősek, leosztott feladatok voltak. A sort Hajdu Barnával kezdeném, aki mint, tapasztalt többnaposrajáró volt a csapat “örege”. Tapasztalatait megosztva a többiekkel a fiúk jobban tudtak készülni, tervezni a szakaszokra. Mindezek mellett aki már tekert Barnával, tudja milyen az, amikor beforgatja a nagy/13-at. Megindul, mint egy traktor és nincs, aki és ami megállítja. Nagyon jó tempómenő, így a kiemelt ember vezetésében jelentős szerep jutott neki. Sajnálatos módon a harmadik szakaszon bukásba keveredett és a versenyt nem tudta befejezni. Sajnos ez a sport ilyen, ha valaki egy picit hibázik(nem Barna hibázott), bukta a jutalma és ilyen tempónál hárítani szinte lehetetlen, ha előtted borulnak Sajnos Barna is elszenvedője lett egy ilyen tömegszerencsétlenségnek. Másik régi és tapasztalt többnapos (bár még csak U23-as) kontentes fiú Fegyveres Máté, aki feladata szintén a kiemelt ember segítése volt  és fürgeségének köszönhetően sokszor jutott neki a vízhordó, frissítő szerep is. Ez azért nem könnyű. Hátra kell csorogni a csapatautóhoz, ahol be vannak tárazva a vízzel tele kulacsok. Ezeket felszedi, majd ahol nyílást talál a ruházatán, oda minél többet elrejt. Aztán így felmálházva bedurrantja a nitróCombokat és visszarúgja a vasat a csapattársakhoz és kiosztja a muníciót. Épp egy ilyen frissítés után érte Őt is a balszerencse, amikor az út hirtelen kátyútengerré vált és kiütötte a kezéből a kormányt. Hárman borultak, Máté, vendégjátékosunk Hartmann Józsi és Peák Barna. Mátéhoz a mentő érkezett, Ő nem mehetett tovább. Hartmann Joci kapott egy cserebringát, amin igaz, hogy kisebb sérülésekkel, de továbbment. Peák Barna szerencsére puhára esett, így azonnal felpattanva a mezőny után indult. Persze ez a bukás nem múlt el nyomtalanul. Peák Barna végig fájlalta a vállát és persze horzsolásokat szenvedett, de azt mindig elmondta, a kormányt még bírja fogni 🙂 Sajnos Hartmann Józsinak másnapra érett be a bukás és a negyedik szakaszt nem tudta befejezni. Egyébkét az SZSZKE versenyzője nagyon ügyesen kerékpározott. Többek között a kiemelt ember segítése és a tapasztalatszerzés volt a feladata. Árvai Ata nagyon pozitívan nyilatkozott a verseny után a srácról és így messziről is köszönjük, hogy ott voltál!

És akkor sorban most értem el Szöllősi Ferihez és Szarka Gergelyhez. A fiúk is alig másztak ki az utánpótlás kategóriából és már itt vannak. Feladatuk egyértelműen a tapasztalatszerzés és a kiemelt ember életének megvédése bármi áron. Zoli és Ata is igen erős dicsérő szavakat emlegettek a két srác neve hallatán. Összetettben is nagyon jók voltak, Szarka Gergő trikós fiú is volt, mint legjobb magyar, amikor Peák Barnára a fehér került. Meg is őrizte mindaddig nagyon jó pozícióját, míg a bükkszentkereszti etapon fel nem rakta egy túlbuzgó motoros. Szerencsére nagy bukta nem lett belőle, de lecsúszott a sorról és a Miskolcra bevágtázó mezőny rámért -sajnos- 3 percet, amivel a nagyon jó összetett helyezése elúszott(10. hely körül mocorgott). Egyébként nagyon ügyesen vette végig az akadályt és látszik, hogy nagyon jön a srác felfele. Szöllősi Feri, olyan ferikésen, csendben elvolt, de rengeteget dolgozott. Mindig ott volt és ha menni kellet, azonnal reagált és durrantott. Neki is sokat köszönhet a végeredmény.

Ki maradt ki? Peák Barnabás… Barna két hete szerdán még érettségizett, pénteken már 48,5 km/h-s átlagot tekert a Magyar Bajnokság elit kategória időfutamán, majd másnap az U23-as kategória Nemzeti Bajnoka lett. Aztán Kedden a prológon durrantott egy hatalmasat és ki, hogy van vele, én nagyon nem lepődtem meg, de azért kicsit igen. Ez elég ellentmondásos. Valami olyanról van szó, sejtettem, hogy jót fog menni, hisz a Bihari Körön is nagyon odatette a prológot, de úgy voltam, odavág a hazai mezőnynek. Nos, erre jócskán rápakolt és ha azt nézem, csak a specialista Szalontay és a volt rövidtávú sprinter világbajnok ment jobbat, … De az talán beszédesebb, milyen nemzetközi mezőnyt utasított maga mögé. És eztán már ismerjük a menetelését. Megmutatta, hogy nem csak a prológ forog be neki, hanem a mezőnyben is ott van. Meg tudja őrizni a prológon szerzett pozícióját, sót, még sárgatrikó közelségbe is került. A miskolci befutó után csak 2 másodperc választotta el a sárgatrikóstól, az összetettben vezetőtől. Azt láttam, itt volt az a pont, amikor a média is kezdte belátni, hogy ezen a TdH-n új sztár született és már kezdtek róla beszélni. Az internetes világot átfürkészve, azt tapasztaltam, mindenki a jelenkori kerékpársport forradalmát látja ebben a teljesítményben. A 2002. évi TdH győztes, azóta fotóssá avanzsált Vanik Zoltán is kiáltványt intézett a versenyzőkhöz, melyben a hazai összefogást kérte mindenkitől Peák Barni minél sikeresebb TdH fináléjához. Az utolsó szakaszt megelőzően a bátorfisok nyilatkoztak, hogy semmiképp nem szeretnék Barnát hátráltatni és amit tudnak, megtesznek. A futam után Barna kiemelte az epronexes srácokat és a Cube-Csömör csapatát, akik hathatósan is segítették és a régi jóbarátok is ott voltak a Tipográfiából. Feltételezem, ezt a kiáltványt a versenyzők nem látták és önzetlenül, saját IQ-ból segítettek, ha a sors úgy hozta, amit ezúton is köszönünk.

És akkor a matek. A csapatösszetett nem lett túl fényes a -balszerencsés- bukásoknak köszönhetően, de a végeredmény mindenkit kárpótolt. Kontent-DKSI / Peák Barnabás: Legjobb magyar versenyzőnek járó celeste mez. A legjobb U23-as versenyzőnek járó fehér mez(amit még az utolsó kilométeren is támadtak a szlovénok). De ami a legfontosabb, összetett 2. hely, így maga mögé utasította egy versenyző kivételével az egész mezőnyt. Ez hatalmas dolog jelenleg. … Feltettem azt a láma kérdéscsokrot Árvai Attilának, mik voltak a célok a Tdh-n és ezt mennyire sikerült elérni. Aztán feltettem azt a kérdést, mik voltak az idei tervek és hogy sikerült megvalósítani,.. és mire megkérdeztem, rájöttem, mekkora baromságot is kérdeztem, hisz van még kérdés? Azt gondolom, nincs.
final_celeste_k final_feher_k final_osszetett2_k

(Fotók: tdh.hu)

Nem is maradt hátra más, mint megköszönni mindenkinek, aki támogatta a csapatot, drukkolt és szorított értünk. Köszönet a névadó-szponzor Kontent Kft-nek, Nagy2 Zolinak, Árvai Attilának, akik a versenyen végig ott voltak és a csapatot menedzselték, segítették. Bódi Mártonnak, aki a gyúró szerepét töltötte be és Kovács Dénes Bendegúznak, aki szintén a csapattal tartott segítőként. Köszönet a támogatóknak / szponzoroknak és mindenkinek, aki velünk volt!

– Mi jön ezután?
– Pár nap pihenés, aztán a munka megy tovább