Single Blog Title

This is a single blog caption

Életműdíjas a 90 éves Novák Ferenc

A Regina Kerékpárbolt, Gém János és Gém Regina jóvoltából 2021. december 5-én sporttársi, baráti körben köszöntötték 90. születésnapja alkalmából a sokak által ismert veterán kerékpárost, volt versenyzőt, Novák Ferencet.
Feri bácsi 1931. december 5-én Budapesten született. Debrecenben nőtt fel, ahol figyelme hamar a kerékpározás felé fordult. Jobb karját 14 évesen egy vasúti baleset következtében elvesztette, de álmairól nem tett le, sikeres versenyzői pályafutása során 200 versenyen győzött, a Debreceni Vasutas SC (1946 – 1949), a Debreceni Postás SE (1950 – 1959), illetve az Előre SE és a DVSC (1960 – 1969) színeiben. A Magyar Posta kerékpáros kézbesítőjeként dolgozott 1950 és 1991 között. Kerékpárversenyzőként töltött évei után 1980-tól futóversenyeken is feltűnik, később, nyugdíjas korában is a szabadidős rendezvények rendszeres indulói között találjuk.

Sokan külföldi kerékpáros túrái révén ismerhették meg: versenyzői pályáfutását követően az első, 1970-es Debrecen-Konstanca túrája hozta meg a kedvét a világjáráshoz. A 90-es évek végére bejárta Európa jó részét, Debrecenből indulva eljutott többek között Rómába, Berlinbe, Varsóba, Londonba, Párizsba, Isztambulba, Barcelonaba, Madridba, Osloba, Olympiába, de megfordult Marokkóban, és az USA-ban, valamint Kanadában is alkalma volt túrázni. Egy-egy túrájáról a gondos időzítésnek köszönhetően pontosan augusztus 20-ára, a Virágkarneválra érkezett haza, és ő vezethette a karneváli menetet.

1997-ben elnyerte Debrecen Város Hajós Alfréd-díját, a versenysportban és a szabadidősportban végzett kitartó, példamutató munkájáért.

Novotny Zoltán, a Magyar Rádió szerkesztő-riportere annak idején számos interjút készített Novák Ferenccel. Az ő szavai összefoglalják azt, amiért Feri bácsit nemzedékek tisztelik: „ […] egy rendkívül céltudatos, gazdag érzelemvilággal rendelkező, önmagát legyőzni akaró, embertársainak példát mutató és másoknak testileg hátrányos helyzetéből is bizonyítani szándékozó embert ismertem meg a futó-kerékpározó debreceni postásban. Novák Ferenc az egészséges életmódra, a futás és a kerékpározás testre és lélekre ható előnyeire hívta fel tetteivel valamennyiünk figyelmét. Tetteiből erőt, hitet és ötleteket kaphatnak ifjak és idősebbek, sportolók és szervezők, hogyan lehet hátrányból indulva követésre méltó erényt csinálni. Segítséget ad azoknak, akik nemcsak hittel és optimizmussal tekintenek a jövőbe, hanem tenni is akarnak azért, hogy fiatalosak maradjanak.”

A 90. születésnapját ünneplő Novák Ferenc a Magyar Kerékpáros Szövetség elnökségének 73/2021. sz. (XI. 30) határozata alapján Életműdíjat vehetett át Kovács Bélától, az MKSZ alelnökétől. A DKSI nevében Nagy II. Zoltán egyesületi mezt adott át Novák Ferencnek, ezzel a klub tiszteletbeli tagjává avatva az ünnepeltet.

Ezúton is kívánunk Novák Ferencnek jó egészségben, boldogságban eltöltött, kerékpározásban és testmozgásban gazdag éveket!

Feri bácsi életéről részletesebben szól a 80 éves születésnapjára kiadott könyv (Kiss Erzsébet: Novák Ferenc, a biciklikirály – Egy kézzel a fél világon át), illetve Horváth Balázs cikke, mely a Bikemag-on olvasható (eredetileg a magazin 2007 január-februári számában jelent meg): https://bikemag.hu/magazin/novak-ferenc-15-millio-kilometer-egy-kezzel/